Biely rum | Black Tears
Biely rum má oproti tomu tmavému jemnejšiu chuť. Často neprechádza procesom zrenia a využitie tak nájde skôr v koktailoch, kde sa hodí menej špecifická chuť. Dajú sa však nájsť aj starené rumy, ktoré sú priezračne čisté vďaka dodatočnej filtrácii a na svojej chuťovej bohatosti nič nestratili. Či už ste teda priaznivci miešaných nápojov, alebo si radšej dáte pohárik na chuť, v našej ponuke si určite vyberiete.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Hoci nájdeme v slovenskom názve destilátu slovo "biely", ide v skutočnosti o alkohol priezračný. V zahraničí ho nájdeme pod označením Blanco, White, ale aj Light alebo Silver, čo má k jeho podstate bližšie.
Prečo je biely rum "biely"?
Čo spôsobuje, že nemá biely rum oproti zlatému a tmavému žiadne sfarbenie? Často sa jednoducho vydestiluje a neprechádza procesom zrenia v dubových sudoch napr. po koňaku, čo by mu inak dalo charakteristický tmavý nádych. Zostáva tak vo svojej čírej podobe.
Niektoré biele rumy však v sudoch zrejú (aj keď obvykle kratšiu dobu ako rumy tmavé, býva to do dvoch rokov). Tie potom musia prejsť filtráciou cez uhlíkové kamene, aby získali späť svoju priezračnosť, chuťový podtón ale zostáva.
Časté je tiež miešanie priezračných rumov s rumami starenými, kedy si výsledný produkt nesie chuť po pôvodne tmavom a následne prefiltrovanom rume.
Rovnako ako rum tmavý je aj biely rum produktom vyrobeným z melasy, prípadne zo šťavy z cukrovej trstiny. Jeho chuť je teda prirodzene sladká, a to aj bez dofarbenia karamelom, ktoré je pri tmavých rumoch veľmi časté.
Ako na klasifikáciu bielych rumov
Biele rumy môžeme najjednoduchším spôsobom rozdeliť na karibské, juhoamerické a jamajské.
Špeciálnu kategóriu potom tvoria agricole (čiže poľnohospodárske) rumy, ktoré musia byť vyrobené striktne zo šťavy z cukrovej trstiny, a nie melasy.
Kde použiť biely rum
Zohnať je možné ako dobré, tak horšie biele rumy. Tie základné, ktoré neprešli procesom zrenia, nájdu svoje uplatnenie v miešaných koktailoch. Tam je ich kvalita úplne dostačujúca. Skvele na to poslúžia rumy značiek Bacardi, Captain Morgan alebo Old Pascas.
Použitie v kokteile však nie je nutne pravidlom, priezračne čistý rum si možno vychutnať aj samotný. Týka sa to predovšetkým starených bielych rumov, ktoré prešli filtráciou, či rôznych miešaných rumov. Do ich výroby sa dnes smelo púšťajú aj značky preslávené výrobou kvalitnejších a drahších rumov a výsledné produkty rozhodne nie sú hanbou.
A v akých koktailoch sa biely rum dá použiť? Osvedčenou klasikou je Cuba Libre, Mojito, Piňa Colada alebo Daiquiri. Pokiaľ sa nebojíte pustiť do sofistikovanejších drinkov, vyskúšať môžete aj niektoré menej známe miešané nápoje, ako sú Acapulco alebo Mai-Tai.