Calvados | Papidoux
Calvados je typom jablčného destilátu, ktorý sa kvasí z jablčného muštu. Vyrábaná je v regióne Calvados na juhu francúzskej Normandie. Calvados musí podľa francúzskych zákonov zrieť najmenej 2 roky v sudoch z dubového dreva.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
História názvu calvados siaha až do roku 1588. V tomto roku stroskotala na skalnatom pobreží Normandie španielska loď El Calvados. Skaly pobrežia boli od stroskotania nazývané calvados. Postupným šírením sa názov presunul až na pobrežie.
Dodnes sa žiadna iná jablčná pálenka vyrobená mimo región Calvados nesmie označovať ako Calvados. Pre výrobu calvadosu sú zákonom stanovené pravidlá, ktoré predpisujú dvojitú destiláciu skvaseného jablčného muštu a minimálne dvojročné zrenie v sudoch z dubového dreva. Platí zásada, že čím dlhšie zreje, tým získava lepšiu, plnohodnotnejšiu chuť s typickou prímesou jabĺk, dreva, vanilky a mandlí. Jablká pre mušt sa vyberajú zvlášť starostlivo. V receptúre sa uvádza pomer odrôd 30 % sladkých, 30 % horkastých a 40 % kyslých plodov, dopestovaných výlučne v Normandii. Pre získanie odlišných chutí sú však možné aj iné kombinácie. Na 1 liter destilátu treba 18 kg jabĺk.
V dnešných bio-časoch poteší, že Calvados neobsahuje žiadne chemické prísady. Môžeme ho podávať ako aperitív pred jedlom alebo ako digestív po jedle na podporu trávenia. Rozlišujeme ho podľa značenia:
Fine, Trois étoiles ***, Trois pommes – najmladší calvados, ktorý v zmesi zrel minimálne 2 roky.
Vieux, Réserve – najmladší calvados, ktorý v zmesi zrel minimálne 3 roky.
VO, Vieille Réserve, VSOP – najmladší calvados, ktorý v zmesi zrel minimálne 4 roky
XO, Napoléon, Extra, Hors d'Age, Age Inconnu – alebo aj najmladší calvados, ktorý v zmesi zrel minimálne 6 rokov.