- Úvod
- >>
- Whisky
- >>
- Americká Whiskey
- >>
- Corn Whiskey
Corn Whiskey
Americká kukuričná (corn) whiskey je výraznou a dôležitou kategóriou vo svete destilovaných liehovín, tekutým dôkazom poľnohospodárskej štedrosti a inovatívneho ducha Spojených štátov. S históriou bohatou ako pôda, v ktorej sa pestuje jej primárna zložka, kukuričná whisky odráža dedičstvo a srdce amerických destilačných praktík.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Kukurica, bola hlavnou plodinou domorodých Američanov dlho predtým, ako na kontinent prišli európski osadníci. Nie je preto žiadnym prekvapením, že keď títo osadníci začali destilovať liehoviny, kukurica sa stala primárnou zložkou. Platilo to najmä na juhu dnešných Spojených štátov, kde bola kukurica bohatšia ako jačmeň a raž, ktoré boli bežnejšie v Európe.
Zrod kukuričnej whiskey často siaha až do raného koloniálneho obdobia, pričom jej produkcia dramaticky vzrástla v 18. a 19. storočí. Obľúbená bola najmä v Apalačskom regióne, kde farmári zistili, že destilácia kukurice na whiskey uľahčuje prepravu a obchod. V priebehu 18. storočia viedli konflikty ohľadom zdanenia whiskey dokonca k Whisky Rebellion, čím sa zdôraznil význam whiskey v ranej americkej spoločnosti.
Právna definícia
Podľa zákonov USA, aby mohol byť destilát označený ako kukuričná whiskey, musí byť vyrobená z rmutu, ktorý obsahuje aspoň 80 % kukurice. To ho odlišuje od bourbonu, ktorý vyžaduje kvas z najmenej 51 % kukurice. Kukuričná whiskey navyše nemusí dozrievať v nových vypálených dubových sudoch, čo je podmienka pre bourbon. Ak dozrieva, musí sa tak urobiť buď v použitých alebo nevypálených nových dubových sudoch, a ak je doba zrenia kratšia ako štyri roky, na etikete musí byť uvedené „straight corn whiskey“.
Výroba
Proces výroby kukuričnej whiskey začína kvasením, pričom v kvase dominuje kukurica. Toto vysoké percento kukurice má za následok sladší a plnší destilát. Zrná sa pomelú a zmiešajú s vodou, aby sa vytvorila kaša, a potom sa pridajú enzýmy alebo sladové zrná, aby sa škroby premenili na skvasiteľné cukry. Pridajú sa kvasinky a začne sa proces fermentácie, ktorý premieňa tieto cukry na alkohol.
Nasleduje destilácia. Americká kukuričná whiskey sa zvyčajne destiluje na nižšiu úroveň kvality ako iné whiskey. Táto menej odolná destilácia zachováva robustnú chuť kukurice. Číry destilát sa potom môže nechať odležať alebo rovno stáčať do fliaš, podľa preferencie výrobcu.
Proces zrenia a chuť
Proces zrenia kukuričnej whiskey je ďalší z aspektov, v ktorom sa ďalej líši od svojich príbuzných whiskey. Aj keď môže kukuričná whiskey dozrievať v nových, vypálených dubových sudoch, častejšie zreje v použitých alebo nevypálených nových dubových sudoch, čo umožňuje, aby prirodzená chuť kukurice zostala výrazná. Výsledkom je svetlejšia farba a chuť, ktorá je menej ovplyvnená zlúčeninami v dreve, ako je vanilín a taníny, ktoré sa tvoria počas procesu vypaľovania.
Typická kukuričná whisky ponúka sladkú, robustnú kukuričnú chuť s nuansami, ktoré sa môžu pohybovať od ovocnej po trávovú v závislosti od výrobných techník. Často má jemnejší profil v porovnaní s intenzívnymi vanilkovými a karamelovými tónmi, ktoré sa nachádzajú v bourbonoch zrejúcich vo vypálených sudoch.
Slávni výrobcovia a značky
Kľúčovým hráčom vo svete kukuričnej whisky je Mellow Corn, značka patriaca do portfólia Heaven Hill Distillery, ktorá je jednou z mála široko dostupných straight corn whiskey. Ďalším pozoruhodným menom je Georgia Moon, známa svojou kukuričnou whiskey v štýle moonshine prezentovanou v tradičnej murárskej nádobe. Tieto značky pomohli udržať viditeľnosť kukuričnej whisky na trhu, ktorý často uprednostňuje silnejšie predávané liehoviny ako bourbon a raž.
Súčasné remeselné hnutie
Americké hnutie remeselného destilovania zohralo významnú úlohu pri oživení kukuričnej whiskey. Malé liehovary po celej krajine skúmali možnosti tohto destilátu, experimentovali s tradičnými odrodami kukurice a zavádzali inovatívne techniky zrenia s cieľom vyvinúť jedinečné a vysokokvalitné kukuričné whiskey. Táto renesancia viedla k zvýšenému záujmu a uznaniu všestrannosti kukuričnej whiskey a jej potenciálu ako základu pre koktaily alebo ako samostatného destilátu.
Kukuričná whiskey v americkej kultúre
Kukuričná whiskey zaujíma v americkej kultúre nostalgické miesto, ktoré sa často spája s tradíciou pašerákov. Zatiaľ čo realita je oveľa menej romantizovaná, kukuričná whiskey bola skutočne základom pre mnohých prvých osadníkov a bola zvečnená v ľudových piesňach, literatúre a filme. Ich úloha vo vývoji amerického whiskey priemyslu je dôležitá, a vracia sa do centra pozornosti prostredníctvom remeselného hnutia a obnoveného záujmu spotrebiteľov.
Americká kukuričná whiskey je liehovina, ktorá stelesňuje srdce Ameriky. Je to produkt tradície, inovácie a americkej záľuby vo využívaní dostupných zdrojov. V jednoduchosti je jeho sila, ponúka čisté a neprikrášlené zastúpenie svojej primárnej zložky. Vo svete, kde sa nadšenci whisky často snažia o zložitosť, nám kukuričná whiskey pripomína, že v jednoduchosti je krása.
Keďže americkí liehovarníci naďalej posúvajú hranice výroby whiskey, kukuričná whiskey zažíva zaslúženú renesanciu. Či už ju popíjate čistú, s kvapkou vody alebo zamiešate do kreatívneho kokteilu, kukuričná whiskey pozýva k hlbšiemu uznaniu jednej z pôvodných amerických liehovín. Od svojich skromných začiatkov až po súčasné oživenie je americká kukuričná whiskey dôkazom pretrvávajúceho ducha národa a jeho večnej lásky k whiskey.