Gin zrejúci v sude | Filliers
Proces výroby vyzretého ginu sa začína destiláciou tradičného ginu, ktorý sa potom skladuje v drevených sudoch. Tieto sudy mohli predtým obsahovať iné destiláty ako je whisky, a rum alebo víno, čo sa premietne do výslednej chuti ginu.
Keďže gin je ľahší a jemnejší ako whisky, nemusí zrieť tak dlho. Môže trvať len dva alebo tri mesiace, kým gin získa požadovanú farbu a chuť z procesu zrenia v sude.
Viac o gine sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Gin zrejúci v sude spája ostré botanické nuansy tradičného ginu s komplexnosťou a hĺbkou, ktoré vznikajú starnutím v sude. Táto fascinujúca liehovina si na rozsiahlom trhu s ginom vytvorila zreteľnú medzeru a oslovila tých, ktorí milujú zmes klasických a súčasných chuťových profilov. Na rozdiel od svojich čírych a rýchlo naplnených náprotivkov, sudový gin prechádza dodatočnou fázou zrenia v drevených sudoch, ktorá dodáva jemné sfarbenie a vrstvy ďalších chutí a vôní.
Počnúc základom podobným tradičnému ginu - destilácia neutrálneho obilného liehu s výberom rastlinných látok - gin zrejúci v sude sa po destilácii líši, pretože zreje v drevených sudoch. Výber dreva tu hrá rozhodujúcu úlohu pri formovaní profilu ginu, pričom rôzne sudy (napr. nové alebo tie, v ktorých predtým zrelo whisky, rum alebo víno) ponúkajú rôzne variácie chutí.
Hoci zvyčajne starne kratšie ako liehoviny ako whisky, v rozmedzí od niekoľkých mesiacov do niekoľkých rokov, toto obdobie je kľúčové pri vytváraní ich jedinečných vlastností. Gin interaguje s drevom, absorbuje jeho esencie a prechádza miernymi oxidačnými zmenami, čím zjemňuje ostré botanické tóny a prináša teplo a hladkosť.
V ríši ginu zrejúceho v sude sa objavili rôzne štýly a výrazy, ktoré prechádzajú spektrom od tých, ktoré nesú ľahký, takmer nepostrehnuteľný vplyv dreva až po tie, ktoré sú hlboko presiaknuté vlastnosťami odvodenými zo suda. Tieto giny, ako napríklad dobre uznávaný „Bathtub Gin – Cask-Aged“ alebo „St. George Dry Rye Reposado Gin“, získali ocenenia a uznania, ako napríklad World Gin Awards, ktoré sú predzvesťou jemnosti a inovácie v ich výrobe.
Gin zrejúci v sude preto slúži nielen ako most medzi tradičným ginom a zrejúcimi destilátmi, ale aj ako dôkaz experimentálneho a inovatívneho ducha moderných liehovarov.