Grappa | Demonio de Los Andes
Grappa je vínny destilát, ktorý sa vyrába z matoliny – zo zvyškov po lisovaní vína, teda zo šupiek, zrniečok a stopiek. Grappa je výrazná pálenka, ktorá má korene v Taliansku, kde ide o špecialitu, ktorá sa tradične pije ako digestív po večeri.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Grappa je typ talianskej brandy, ktorá sa vyrába zo šupiek, semien a stoniek hrozna (vo Francúzsku známe ako „pomace“ alebo „Marc“), ktoré zostali pri výrobe vína. Typicky je číry, ale môže dozrievať aj v drevených sudoch, čo mu dodáva zlatistú farbu. Grappa má silnú hroznovú chuť a vysoký obsah alkoholu a zvyčajne sa podáva ako nápoj po večeri.
Je pomenovaná podľa mestečka Grappa z regiónu Veneto, Bassano del Grappa. Od roku 1951 je slovo grappa zákonom výhradne rezervované destilátu z vínnej matoliny. Nie je teda možné rozlišovať grappu francúzsku, nemeckú či rakúsku.
Obsah alkoholu sa spravidla pohybuje medzi 37,5 % až 60 %. Chuť môže byť zakaždým iná. Rovnako ako u samotného vína záleží na odrode, mieste a na tom, kto ju vyrobil.
Grappa je všestranný destilát, ktorý si môžete vychutnať samostatne alebo použiť v kokteiloch a môže byť nahradená inými destilátmi v mnohých klasických koktailoch, ako sú Negroni a Martini. Používa sa aj v niektorých tradičných talianskych jedlách, ako je rizoto alla Milanese a zabaglione.
Grappa bola pôvodne vytvorená ako spôsob recyklácie zvyšku hrozna, ale odvtedy sa tento štýl brandy stal veľmi populárnym. Existuje množstvo štýlov grappy, ktoré môžu byť plnené do fliaš mladé alebo nezrejúce, aromatizované a dokonca dozrievajúce v rôznych druhoch dreva vrátane jaseňového dreva, slivky a dubu. Na jeho výrobu sa môže použiť akýkoľvek druh hrozna a existuje veľa rôznych „jednoodrodových“ grápp.