Kanadská whisky | Canadian Club
Fandíte skôr whisky s jemnejšou chuťou s nádychom karamelu? Tak to budú kanadské whisky pre vás tie pravé.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Kanadská whisky je špecifická nielen svojim procesom výroby, ale aj obsahom raže. Je väčšinou blendovaná, teda z viacerých druhov obilnín. V základnom destiláte je viac ako 50% kukurice doplnené o ostatné obilie. Výnimkou je whisky Alberta Premium, ktorá je takmer stopercentnou ražnou whisky. Pravidlá pre kanadskú whisky sú zrenie aspoň 4 roky a vypálenie na kanadskom území.
Kanadská whisky sa často označuje ako žitná whisky, hoci raž sa nie vždy používa vo výrobnom procese. Väčšina kanadských whisky sa mieša a destiluje z rôznych obilnín, ktoré zvyčajne obsahujú dobrý podiel raže spolu s jačmeňom a kukuricou. Tento štýl je veľmi podobný škótskej blended whisky, s výnimkou často používanej ražnej. Kanada tiež vyrába svoje vlastné Single Malts, ktoré môžu byť úžasne výrazné.
Jedným z kanadských priekopníkov whisky bol Hiram Walker, ktorý založil svoj liehovar v Detroite v roku 1858, neskôr ho presťahoval do Ontária, kde založil svoje vlastné mesto Walkerville. Hiram Walker vytvoril značku Canadian Club, ktorá sa stala celosvetovo populárnou. Walkerov úspech bol taký veľký, že v Škótsku založil dve pálenice whisky.
Medzi najznámejšie značky kanadských whisky patrí okrem Canadian Club aj Black Velvet. Tieto whisky sú cenovo veľmi priaznivé a používajú sa často ako základ miešaných drinkov. Skúste si vymiešať napríklad najznámejší whisky koktail Manhattan, ktorý môžete pripraviť z whisky Crown Royal, červeného vermútu a kvapky angostúry.