Ochutený rum | Ron Colón Salvadoreno
Pre skutočných milovníkov originálnych a výnimočných chuťových zážitkov sme vytvorili aj kategóriu ochutených rumov, v ktorej vám radi predstavíme menej rozšírené značky, ktoré sa však môžu pochváliť oveľa širšou paletou chutí. Tak, ako tmavý rum získava svoju arómu a chuť zo suda, v ktorom roky dozrieva, ochutený rum môže mať navyše špecifické zloženie, ktoré uvoľní svoju vôňu a ďalšie zložky do výsledného nápoja už priamo pri fermentácii alebo neskôr pri dozrievaní.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Pri výbere kvalitného rumu s príchuťou sa pravdepodobne neuspokojíte len s jednou fľašou a budete chcieť ochutnať ďalšie. Ako napríklad chutí rum s príchuťou ananásových plodov? A čo tak rum s obsahom kávových zŕn? Alebo skúsite dať šancu kokosovému, vanilkovému, pomarančovému, banánovému, kiwi, mandarínkovému či dokonca karamelovému rumu? Ovocné a ďalšie ochutené rumy čakajú len na vás, kedy ich ochutnáte.
Ochutený rum je kategória rumu, v ktorej bol pôvodný rum ochutený ďalšími prísadami, aby mu dodali špecifické chute a arómy. Tieto ďalšie zložky môžu zahŕňať prírodné alebo umelé príchute, koreniny, ovocie, bylinky alebo iné rastlinné látky. Účelom aromatizácie rumu je vytvoriť zreteľný a vylepšený chuťový profil nad rámec typických vlastností tradičného rumu. Tieto príchute sa môžu pohybovať od jemných a doplnkových až po výrazné a dominantné v závislosti od značky a konkrétnych použitých techník infúzie.
Výrobný proces ochuteného rumu zahŕňa pridanie požadovaných chutí alebo prísad do základného rumu, čo im umožní vylúhovať a spojiť sa. To sa dá dosiahnuť maceráciou, pri ktorej sa zložky na určitú dobu namáčajú v rume, alebo pridaním prírodných alebo umelých aromatických extraktov alebo po destilácii.
Je dôležité poznamenať, že ochutený rum sa môže líšiť z hľadiska kvality a pravosti. Niektorí výrobcovia sa zameriavajú na používanie prírodných surovín a zachovanie celistvosti rumového základu, iní sa môžu spoliehať skôr na umelé arómy a sladidlá.