Orechové likéry | Bols
Orechové likéry majú v našej krajine veľmi dlhú tradíciu ako výborný žalúdočný likér. Vyrábajú sa maceráciou nezrelých plodov vlašského orecha v kvalitnom liehu. Výluh býva obohatený zmesou korenia, byliniek, niekedy aj medu.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Už naše babičky vedeli, že orechy sú dobré nielen do štrúdle. Klasický orechový likér má hnedú farbu s typickou a výraznou vôňou a chuťou orechov. Odporúčame mať fľašu orechového likéru vždy po ruke, pretože vďaka svojmu zloženiu podporuje trávenie. Navyše si ho vychutnáte kedykoľvek, keď máte chuť na jemné, príjemné a horko-sladké pitie. V tomto prípade platí dvojnásobne - na zdravie. U nás si vyberiete z prvotriednych značiek, ktoré si s úplnou istotou užijete.
Ako sa vyrába orechový likér
Orechový likér je klasika. Doma si ju môže vyrobiť každý, pretože to nie je zase tak veľmi zložité. Lenže chce to čas, poriadny orech na záhrade a mať trochu skúseností. Ak chcete staviť na istotu, tak nepátrajte po tom, ako sa vyrába, ale kde zohnať tú najlepšiu.
Kvalitné destilérky totiž orechové likéry vyrobia tak kvalitne, ako by ste s receptami čarovali doma. A mnohokrát ešte oveľa lepšie. Paráda je, že orechové likéry sú 100% prírodné produkty.
Zdravie prospešné účinky orechového likéru
Už kedysi bolo všeobecne známe, že orechový likér nie je iba tak pre parádu. Orechy sú plné vysokého obsahu prospešných látok a vitamínov. Najdôležitejšou látkou je juglón, ktorý je obsiahnutý práve v zelených plodoch orecha.
A ešte lepšia správa je, že väčšina blahodarných látok sa najlepšie uvoľňuje v likéroch. Taký kvalitný orechový likér vám pomôže svojimi antibakteriálnymi účinkami, ktoré podporujú trávenie a funkciu kardiovaskulárneho systému. Takže prezývka orechovice „žalúdočný likér” úplne sedí a 10 z 10 odborníkov na jej konzumáciu odporúča malého panáčika na zdravie (napríklad s výbornou orechovkou Golem).
Orechový likér sa vyrába a pije už od stredoveku
So všetkou skromnosťou, na výrobu rôznych destilátov a likérov sme tu v srdci Európy experti. Domáca orechovica sa tu vyrába niekoľko stoviek rokov. Aj keď nie je historický pôvod orechovice úplne presne známy, zásadný bol objav lúhovania nezrelých vlašských orechov v liehu. Potom už si každý domáci majster dokázal tento macerát dochutiť sám podľa dostupných surovín a vlastných chutí.
Nech už ochutnáte akýkoľvek orechový likér, vždy bude trochu iný. Ale vždy vám bodne a užijete si každý hlt.