Ovocné likéry | Kwai Feh
Pomaranč, mandarínka, kivi, broskyňa, alebo iné ovocie? Áno, ovocné likéry môžu byť rôznych chutí a o to skvelejší nápoj to je. Každý si môže nájsť ten svoj obľúbený z ovocia jeho srdcu najbližšiemu. Ovocné likéry majú veľmi príjemnú chuť, nižšie percento alkoholu a vyšší obsah cukru.
Ovocné likéry môžeme rozdeliť na pravé ovocné likéry, ktoré sú pripravené buď priamo z ovocia alebo jeho šťavy, a likéry umelé, ktoré sú vyrobené iba z esencie alebo iných aromatických prípravkov. Tie pravé sú samozrejme kvalitnejšie a lahodnejšie.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Druhým obvyklým typom delenia je rozdelenie podľa použitého cukru a výslednej sladkosti na rôsoly (menej sladké ovocné likéry), sladšie likéry, veľmi sladké likéry a husté sladké krémy.
Medzi ovocné likéry patrí aj ratafia, ktorá sa vyrába z ovocia a obsahuje 20-25% ovocnej šťavy, 25 až 30% liehu alebo iného alkoholu a až 35% cukru. Ďalším typom sú ovocné pálenky, ktoré sa pripravujú z čistého liehu a pridávajú sa do nich jemné silice alebo esencie. Posledným typom sú dvojnásobné pálenky, čo sú likéry s obsahom 1 kg cukru na 10 litrov s prísadou arómy a chuti z 0,6 kg pridávaného ovocia.
Jasnou voľbou pri výbere ovocného likéru by mal byť určite jedinečný Grand Marnier, najznámejší francúzsky likér s pomarančovou príchuťou a vyšším obsahom alkoholu. Obľúbené je aj karibské Curacao (“kiraso”), ktoré sa používa predovšetkým ako súčasť koktailov a zaujme na prvý pohľad svojou modrou farbou. Mieša sa z neho napríklad koktail s príznačným názvom Blue Lagoon, ktorý nie je len oslnivo modrý, ale aj prenikavo osviežujúci.