Šumivé víno | Nuvo
Sekt alebo šumivé víno, ako ho zvykneme volať, sa vyrába kvasením vína alebo muštu. Označenie šumivé víno sa často zamieňa s názvom šampanské. Týmto označením sa však môžu chváliť iba vína z francúzskej oblasti Champagne. Už od roku 1908 ide totiž o chránenú značku. Šumivé vína sa skladujú v sklenených fľašiach s korkovým alebo s plastovým uzáverom.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Jemné šumenie, pomaly stúpajúce bublinky v pohári, lahodný nápoj, ktorý vám rozleje opojnú náladu po celom tele.
Hodí sa nielen na Nový rok či svadobnú hostinu, ale pre akúkoľvek slávnostnejšiu udalosť. Šumivé víno alebo sekt skrátka k týmto udalostiam už neodmysliteľne patrí. A to pritom vznikol úplnou náhodou, keď benediktínsky mních Dom Pérignon (1638-1715) vozil víno z Francúzska do Anglicka. Po ceste mu kvasením vznikli bublinky, ktoré najprv považoval za nežiaduce, neskôr si však uvedomil potenciál tohto moku.
Je to nápoj, ktorý sa vyrába primárnym či sekundárnym kvasením vína alebo muštu, najčastejšie kyslejšieho charakteru.
Základné delenie šumivých vín
Šumivé vína bez prívlastku majú nižší podiel alkoholu (najmenej 9,5%) a celková doba výroby je maximálne 3 mesiace.
Akostné šumivé vína (sekty) sú o stupeň vyššie ako vína bez prívlastku. Hrozno zodpovedá kvalite akostného vína alebo je priamo z akostného vína, vyznačuje sa vyšším podielom alkoholu (najmenej 10%), tlak je pri 20°C minimálne 3,5 baru a doba výroby trvá 6 mesiacov.
Akostné šumivé víno stanovenej oblasti (sekt s.o.) je rozdielne oproti sektom predovšetkým v pôvode hrozna a tlaku. Použité je hrozno, ktoré je zozbierané v rovnakej vinárskej oblasti, tlak musí byť najmenej 3,5 baru a opäť je doba výroby minimálne 6 mesiacov.
Pestovateľský sekt je sekt, ktorý sa vyrába u pestovateľa z jeho vlastného hrozna vínnej révy.
Aromatické šumivé vína sa vyrábajú kvasením iba niektorých odrôd - Irsai Oliver, Muškát moravský, Muškát Ottonel, Müller Thurgau alebo Tramín červený. Výroba je minimálne jeden mesiac, obsah alkoholu je rovnaký ako u akostných šumivých vín.
Perlivé vína sa vyrábajú zo stolového vína, zaraďujú sa sem vína dosýtené oxidom uhličitým, majú nižší tlak (1 až 2,5 baru) a nižší obsah alkoholu (9 %).
Šampanské víno je iba z francúzskej oblasti Champagne-Ardenne v severovýchodnom Francúzsku. Viac sa o ňom môžete dočítať v kategórii Šampanské.
Šumivé vína môžeme deliť aj podľa obsahu cukru. Stretnúť sa môžete s označením:
Brut nature - prírodne tvrdé, obsahuje menej ako 3 g cukru na liter
Extra brut - zvlášť tvrdé, obsahuje 0 až 8 g cukru na liter
Brut - tvrdé, obsahuje menej ako 15 g cukru na liter
Extra sec / Extra dry - obzvlášť suché, obsahuje 12 až 20 g cukru na liter
Sec - suché, obsahuje 17 až 35 g cukru na liter
Demi-sec - polosuché, obsahuje 33 až 50 g cukru na liter
Doux - sladké, obsahuje viac ako 50 g cukru na liter
Šumivé vína si najviac vychutnáte pekne vychladené a to v rozpätí 8-12 ° C, záleží podľa druhu. Servírujú sa vo vysokých pohároch typu "flauta", aby bublinky nevyprchali príliš rýchlo. Nalievať víno po skle sa odporúča z rovnakého dôvodu.
Samozrejme to najlepšie čo môžete „buchnúť“ je pravé francúzske šampanské, tomu sa nič nevyrovná. Obľúbenou značkou je Moët, ktorý vám učaruje svojimi vycibrenými líniami.