Tequila | Juarez Tequila

Mexiko, sombrero a hlavne tequila. Tento mexický národný nápoj patrí k najpopulárnejším na celom svete. Originálne tequily sa ale vyrábajú výhradne v okolí mestečka Tequila a v ďalších 5 oblastiach, ktoré sú stanovené zákonom. Tu totiž rastie Weberova modrá agáve, z ktorej sa tequila destiluje. Strieborné tequily (bianco) sa rovno stáčajú a tzv. „zlaté“ tequily (Anejo) sa nechávajú zrieť v dubových sudoch od niekoľkých mesiacov až do 15 rokov.
Viac o tequile sa dočítate v texte nižšie pod produktami.

Filter produktov
Zobrazenie:
Zoradiť:

Cenový filter

od
do

Dostupnosť

Výrobca Všetko

Obsah alkoholu % Všetko

Balenie Všetko

Objem Všetko

Zrušiť filtre
23,21 s DPH
19,34 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-13825
21,89 s DPH
18,24 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-14127
Produkty: 2 | Aktuálna strana: 1/1

Pôvod a história

Nasaďte sombrero, zatvorte oči a razom sa ocitnete v krajine kaktusov, chilli papričiek a rodea s prvotriednou mexickou tequilou. Toto parádne pitie získalo svoje meno podľa malého mestečkom Tequila v Mexiku. Práve z tohto regiónu pochádzajú tie najkvalitnejšie tequily.

Traduje sa, že tequilu začali vyrábať už indiáni, nie je to však tak úplne pravda. Nepoznali totiž proces destilácie. Ich nápoj z agáve zvaný pulque mal preto iba 4% alkoholu. Pravda je taká, že tequilu v Mexiku vyrábali až španielski kolonizátori.

Ako sa tequila vyrába

Z upečených plodov sa vytlačí šťava, ktorá sa nechá samovoľne kvasiť. Vznikne 10% alkoholický nápoj, ktorý sa nechá destilovať. Základná surovina, modrá agáve, sa zberá, keď má rastlina 10 rokov a následne sa rozsekne na dve polovice a pomaly pečie. Z upečených plodov sa vytlačí šťava, ktorú treba nechať samovoľne kvasiť. Vznikne 10% alkoholický nápoj, ktorý sa následne destiluje a výsledkom je 38-40% lahodná tequila.

A ako spoznať tú pravú? Pravá tequila je označená ochrannou známkou NOM (NormasOfficalMexicana) a číslom, ktoré udáva v akej pálenici bola tequila vyrobená.

Druhy Tequily

Tequila Blanco (Strieborná) zreje maximálne 4 týždne alebo dokonca vôbec, zachováva si výraznú, ostrejšiu chuť i arómu.
Tequila Gold (Zlatá) je vyrobená z Tequily Blanco a pri výrobe sa dofarbuje.
Tequila Reposado (Uležaná) zreje 2 až 11 mesiacov v dubových sudoch, z ktorých získava svetlo zlatistú farbu, vyváženú chuť i vôňu.
Tequila Anejo a Extra Anejo sú najkvalitnejšie a najvyzretejšie tequily. Zrejú v dubových sudoch po dobu 1 - 3 rokov. Typická je tmavšia farba, bohatá aróma a plná chuť.

Ako si tequilu správne vychutnať?

Zabudnite na soľ s citrónom a škoricu s pomarančom. Tento trend sa rozšíril hlavne v Európe. V Mexiku by ste na ne narazili pri pití tequily len ťažko. Ide o obyčajný komerčný ťah. Prebijete s ním ostrú a planú chuť lacnej tequily, ktorých je na trhu celý rad. Kvalitná tequila sa správne pije čistá, teplá a po malých dúškoch v likérovom pohári. Mexičania ju prekladajú vodou.

Tequila je obľúbená ingrediencia aj v miešaných koktailoch. Asi najznámejším je Tequila Sunrise (kvalitná tequila, pomarančový džús a grenadína), má sýto červenú a horko-sladkú chuť.

Potvrďte svoj vek

Na tejto stránke nájdete pestrú ponuku nápojov,
ktoré sú pre dospelých. Vstúpte, len ak ste dovŕšili vek 18 rokov.

Mám viac ako 18 rokov Mám menej ako 18 rokov

Najdôležitejšie novinky priamo na váš email

Získajte zaujímavé informácie vždy medzi prvými

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.