BenRiach

Zakladateľ liehovaru John Duff odcestoval do Kentucky a Južnej Afriky, aby sa venoval whisky dobrodružstvu. V roku 1898 sa vrátil do Škótska a postavil liehovar BenRiach (jeden z najstarších v regióne Speyside). Liehovar sa ale stala obeťou nešťastného načasovania. BenRiach fungoval len dva roky predtým, ako „Pattisonova kríza“ v roku 1900 viedla k obdobiu ťažkostí pre celý whisky priemysel a následnému zatvoreniu mnohých liehovarov vrátane BenRiach.

Hoci liehovar začal whisky opäť vyrábať až v roku 1965, podlahové sladovanie pokračovalo nepretržite a dodávalo sladový jačmeň pre susednú liehovarnícku spoločnosť Longmorn, ktorá prevádzkuje liehovar BenRiach. Na spojenie medzi dvoma liehovarmi sa používal malý vlak, čím sa zabezpečilo, že budovy spoločnosti BenRiach zostali neporušené a pripravené na opätovné otvorenie. Novodobá história BenRiach sa tak píše od roku 1965. Z tej doby tiež pochádzajú najstaršie sudy v tamojších pivniciach.

V roku 1972 sa BenRiach vrátil k destilácii whisky v starom štýle z 19. storočia s použitím sladového jačmeňa údeného rašelinou z Highlandu. Bol to odvážny a nekonvenčný krok v regióne Speyside, ktorý je známy výrobou nerašelinových whisky.

Liehovar odvážne pristupuje k umeniu destilácie a dozrievania v sudoch vo svojom dobrodružnom duchu. BenRiach stojí na kopci Ben na mieste starej farmy Riach v Škótsku v severnom Speyside a čerpá vodu z minerálmi bohatého vodonosného horizontu hlboko pod liehovarom.

Vďaka dlhej tradícii destilácie troch štýlov whisky (klasickej, rašelinovej a trikrát destilovanej), spolu s výberom sudov z celého sveta, môžu výrobcovia whisky BenRiach skúmať plné chuťové možnosti single malt a vytvárať jedny z najbohatších a najvrstvenejších whisky v regióne Speyside. Speyside je synonymom pre škótsku whisky. V tomto regióne je najvyššia koncentrácia páleníc a sídlia tu aj tie najslávnejšie vrátane BenRiach.

Ako progresívny liehovar v regióne Speyside, BenRiach produkuje nerašelinové, rašelinové alebo aj trojnásobne destilované sladové whisky a vlastní aj niektoré z najviac experimentálnych sudov v Speyside. Nie je divu, že liehovarnícky tím prezýval liehovar „Laboratórium“. Je jedným z dvoch liehovarov v Speyside, ktorý využíva sladový jačmeň pripravený vo vlastnej sladovni. Ttrikrát destilované whisky, unikátne sudy na jej dozrievanie, vlastný slad, voda z prameňa priamo pod liehovarom a lokálna rašelina. Čistá esencia Speyside.

BenRiach sú zastúpené v nasledujúcich kategóriach:

Naposledy navštívené
83,33 € s DPH
67,75 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-5388

Potvrďte svoj vek

Na tejto stránke nájdete pestrú ponuku nápojov,
ktoré sú pre dospelých. Vstúpte, len ak ste dovŕšili vek 18 rokov.

Mám viac ako 18 rokov Mám menej ako 18 rokov

Najdôležitejšie novinky priamo na váš email

Získajte zaujímavé informácie vždy medzi prvými

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.