- Úvod
- >>
- Výrobcovia
- >>
- BenRiach
BenRiach
Zakladateľ liehovaru John Duff odcestoval do Kentucky a Južnej Afriky, aby sa venoval whisky dobrodružstvu. V roku 1898 sa vrátil do Škótska a postavil liehovar BenRiach (jeden z najstarších v regióne Speyside). Liehovar sa ale stala obeťou nešťastného načasovania. BenRiach fungoval len dva roky predtým, ako „Pattisonova kríza“ v roku 1900 viedla k obdobiu ťažkostí pre celý whisky priemysel a následnému zatvoreniu mnohých liehovarov vrátane BenRiach.
Hoci liehovar začal whisky opäť vyrábať až v roku 1965, podlahové sladovanie pokračovalo nepretržite a dodávalo sladový jačmeň pre susednú liehovarnícku spoločnosť Longmorn, ktorá prevádzkuje liehovar BenRiach. Na spojenie medzi dvoma liehovarmi sa používal malý vlak, čím sa zabezpečilo, že budovy spoločnosti BenRiach zostali neporušené a pripravené na opätovné otvorenie. Novodobá história BenRiach sa tak píše od roku 1965. Z tej doby tiež pochádzajú najstaršie sudy v tamojších pivniciach.
V roku 1972 sa BenRiach vrátil k destilácii whisky v starom štýle z 19. storočia s použitím sladového jačmeňa údeného rašelinou z Highlandu. Bol to odvážny a nekonvenčný krok v regióne Speyside, ktorý je známy výrobou nerašelinových whisky.
Liehovar odvážne pristupuje k umeniu destilácie a dozrievania v sudoch vo svojom dobrodružnom duchu. BenRiach stojí na kopci Ben na mieste starej farmy Riach v Škótsku v severnom Speyside a čerpá vodu z minerálmi bohatého vodonosného horizontu hlboko pod liehovarom.
Vďaka dlhej tradícii destilácie troch štýlov whisky (klasickej, rašelinovej a trikrát destilovanej), spolu s výberom sudov z celého sveta, môžu výrobcovia whisky BenRiach skúmať plné chuťové možnosti single malt a vytvárať jedny z najbohatších a najvrstvenejších whisky v regióne Speyside. Speyside je synonymom pre škótsku whisky. V tomto regióne je najvyššia koncentrácia páleníc a sídlia tu aj tie najslávnejšie vrátane BenRiach.
Ako progresívny liehovar v regióne Speyside, BenRiach produkuje nerašelinové, rašelinové alebo aj trojnásobne destilované sladové whisky a vlastní aj niektoré z najviac experimentálnych sudov v Speyside. Nie je divu, že liehovarnícky tím prezýval liehovar „Laboratórium“. Je jedným z dvoch liehovarov v Speyside, ktorý využíva sladový jačmeň pripravený vo vlastnej sladovni. Ttrikrát destilované whisky, unikátne sudy na jej dozrievanie, vlastný slad, voda z prameňa priamo pod liehovarom a lokálna rašelina. Čistá esencia Speyside.
BenRiach sú zastúpené v nasledujúcich kategóriach: