- Úvod
- >>
- Výrobcovia
- >>
- Botran
Botran
Botran je rad rumov z Guatemaly destilovaný Industrias Licoreras de Guatemala, rovnakým liehovarom, ktorý vyrába rumy radu Zacapa.
Rodina Botranovcov je bežne známa produkciou cukrovej trstiny v Guatemale, ale v roku 1939 sa rozhodli piati bratia začať cestu výroby rumu založením Industria Licorera Quetzalteca. Od založenia sa bratia podieľajú na všetkých detailoch výroby rumu. Cukrovú trstinu pestujú, fermentujú a destilujú na bohatých zelených poliach Retalhuleu. Potom nechávajú rumy zrieť v horách Quetzaltenango, kde sú vo výške okolo 2300 m n.m. ideálne podmienky na to, aby zažiaril ich jedinečný systém dynamického zrenia pri priemernej teplote 14 ˚C. Je to ideálne miesto pre pomalé zrenie vo vysokej nadmorskej výške. To má za následok podiel anjelskej dane iba 5 %. Nakoniec rumy plnia do fliaš v Mixco, neďaleko mesta Guatemala, čím vzniká rum, ktorý je skutočným produktom Guatemaly.
Hoci sa proces starostlivosti vyvinul, všetko to začalo procesom starostlivosti nazývaným „Sistema Solera". Tento proces zahŕňa integráciu mladých a starých rumov, pretože zrejú roky v sudoch z bieleho dubu. Sú prvou rodinou, ktorá začala vyrábať guatemalský rum a v súčasnosti pokračuje vo výrobe jedného z najkvalitnejších svetových rumov. Vysokokvalitné rumy Solera 1893 a Reserva získali mnoho celosvetových ocenení za svoju komplikovanosť, hĺbku a charakteristickú sladkú chuť.
Rumy Botran sú bez pridaného cukru a vyrobené z čistej, surovej, koncentrovanej cukrovej trstiny. Na výrobu sa používa prírodná a nespracovaná, koncentrovaná šťava (tzv. panenský med), nie melasa.
Botran sú zastúpené v nasledujúcich kategóriach: