- Úvod
- >>
- Výrobcovia
- >>
- Macallan
Macallan
V roku 1824 dostal Alexander Reid licenciu na liehovar Macallan, no pod iným názvom – život začal ako Elchies Distillery. Liehovar Macallan bol jedným z prvých liehovarov v Škótsku, ktorý získal legálnu licenciu. Odvtedy si vybudoval reputáciu jedného z popredných svetových výrobcov single malt whisky. Vznik liehovaru Macallan čerpá z dôležitých vplyvov Španielska, Severnej Ameriky a Škótska – a ich príslušných prírodných surovín v kombinácii s tradičnými metódami a remeselným spracovaním. Macallan leží blízko brodu cez rieku Spey, pričom na tomto mieste sa pôvodne nachádzal liehovar miestnej farmy, ktorý navštevovali chovatelia dobytka, ktorí prešli brodom. Pôvodný názov oblasti bol „Maghellan“, odvodený z gaelského slova „magh“, čo znamená úrodná pôda, a „Ellan“ od mnícha sv. Fillana, ktorý bol úzko spojený s kostolom, ktorý stál na pozemku panstva Macallan až do roku 1400. Liehovar sa rozšíril na konci 19. storočia a premenoval sa na Macallan-Glenlivet, v roku 1980 sa odrhla koncovka Glenlivet.
Od päťdesiatych rokov 20. storočia sa Macallan veľmi rozšíril. V roku 1965 zdvojnásobil počet svojich kotlov na 12, na 18 v roku 1974 a v roku 1975 ich ďalej zvýšil na 21. Toto bolo v dôsledku vysokého dopytu, keďže Macallan sa stal veľmi vyhľadávaným. Staré ročníky sú doteraz veľmi oceňované a hodnotné. V roku 1968 sa Macallan-Glenlivet obchodoval na Londýnskej burze. V roku 1986 kúpila japonská firma Suntory štvrtinu akcií a o desať rokov nato kúpili zvyšné akcie Highland Distillers. Macallan značne využíva sudy po sherry na zrenie svojej whisky.
A práve reputáciu výnimočnosti Macallan charakterizujú výnimočné dubové sudy, ktorými je The Macallan známy. Sudy, ktoré sú získavané, vyrábané, pražené a dozrievané pod dohľadom The Macallan Master of Wood, sú ručne vyberané a dodávané podľa náročných špecifikácií tímu The Macallan Whisky Mastery Team. Kvalita whisky do značnej miery záleží od kvality dubových sudov, v ktorých zrie, ako aj od kvality „nového destilátu“ destilovaného z vody, kvasníc a jačmeňa. Keďže až 80 % konečného charakteru a chuti The Macallan je určených kvalitou sudov, dubový sud je najvýznamnejším faktorom pri zabezpečovaní a dodávaní kvality a štýlu single malt whisky.
Všetky whisky získavajú 100 % svojej farby z dreva, v ktorom zrejú. Keďže drevo je prírodný produkt, každý strom je iný a počas zrenia dodáva whisky rôzne chute a farby. Zručnosť výrobcov whisky zabezpečuje čo najkonzistentnejšiu farbu od plnenia do fliaš, a to prostredníctvom riadenia a výberu sudov, ktoré poskytujú spektrum prirodzených farieb nevyhnutné pre single malt whisky The Macallan. The Macallan úzko spolupracuje so spoločnosťami v Španielsku, ktoré sa zaoberajú výrobou sudov. V lesoch severného Španielska sa duby vyrúbali, napílili na dosky a vysušili pred ich odoslaním na juh na ďalšie sušenie, aby sa ešte viac znížila vlhkosť. Sudy potom 18 mesiacov zrejú a potom sa vydajú na cestu do Škótska, kde sa naplnia novým destilátom The Macallan.Macallan sú zastúpené v nasledujúcich kategóriach: