Agricole Rhum | 46
Francúzske označenie pre poľnohospodársky r(h)um vyrábaný z čerstvej trstinovej šťavy. „Protikladom“ je takzvaný priemyselný rum vyrobený z melasy. V rámci legislatívy EÚ by ako poľnohospodársky r(h)um mal byť označený iba produkt pochádzajúci zo zámorského francúzskeho regiónu (Martinik, Guadeloupe, Francúzska Guayana, Réunion) a z portugalského autonómneho regiónu Madeira. Nesprávne sa s termínom Agricole rhum (poľnohospodársky rum) môžeme stretnúť pri všeobecnom označení rumov vyrobených z trstinovej šťavy.
Viac sa dozviete v texte nižšie pod produktami.
„Agricole rhum“ je pod kategória rumového sveta, ktorá sa dá tiež zhrnúť ako rumy tzv. „francúzskeho štýlu“. Charakteristika agricole rumov a teda aj zásadná odlišnosť je spracovanie cukrovej trstiny. Na Martiniku, Guadalupe, Réunione, Mauríciu a ďalších oblastiach, kde rešpektujú tento princíp, sa využíva čerstvá trstinová šťava, nie melasa. Takí výrobcovia potom spracovávajú často trstinu od samého začiatku, sami si ju lisujú kvôli čerstvosti šťavy a sú tak takmer sebestační vo výrobe.
Stretnete sa tu s rešpektovaním pravidiel a určitej legislatívy. Napr. výrobcovia rumov na Martiniku môžu pre svoje výrobky získať ochrannú známku AOC, pokiaľ rešpektujú jasne dané a prísne pravidlá výroby. V chuti potom očakávajte drevitosť, mineralitu, jód a ovocie. A verte nám, týmto chutiam sa dá ľahko prepadnúť!