Aperitív | 11
Krásne prestretý stôl, príjemná partia priateľov, vôňa vychádzajúca z kuchyne... Rovnako tak ako parádne začínajúci večer by konzumácia jedla mala začať niečím príjemným.
Aperitív nás správne naladí, navnadí žalúdok na príchod niečoho dobrého a skráti dobu čakania na prvý chod. Pomôže aj pre prvotné zoznámenie s hosťami, ktorých vidíme prvýkrát.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Správny hostiteľ by nemal tento nápoj podceniť a je dobré ho zaradiť ho do svojho menu.
Môže byť ľahký – sekt, šampanské, suché biele alebo červené víno, alebo sladký – becherovka, portské víno, Martini či sherry. Patria sem aj liehoviny, horké alebo horkosladké likéry.
Podáva sa približne 15 – 20 minút pred začiatkom jedla a v malom množstve, aby iba prebudil väčšiu chuť na jedlo.
Už v starom Ríme sa pil aperitív, aby sa pripravil tráviaci trakt na pôžitky z nadchádzajúcej hostiny. Časom sa z aperitívu stala veľmi sofistikovaná záležitosť a to vďaka Talianom, práve tam sa zrodili obľúbené aperitívy ako je Campari, Martini, Cinzano alebo nealkoholický aperitív Crodino.
V poslednej dobe je veľmi obľúbený aj taliansky aperitív Aperol, ktorý vás dostane svojou horkosladkou chuťou pomarančov. Je vyhľadávaným spoločníkom predovšetkým v parných letných dňoch predovšetkým v kombinácii s prossecom a sódou, kedy vzniká nápoj zvaný spritz.