Armaňak | 0.5
Nie je tak populárny ako koňak, ale nikto mu nevezme to, že je pravdepodobne najstarším vínnym destilátom a jeho výroba sa datuje od stredoveku. Je považovaný za elixír zdravia a dlhovekosti, čo potvrdil aj vedecký výskum v Bordeaux. Gaskoňci majú tučnú a ťažkú stravu, napriek tomu patria k najzdravšej a najdlhšie žijúcej populácii v Európe. Kvapku armaňaku si doprajú ráno, na poludnie aj večer.
Viac o armaňaku sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Ťažko by ste na svete hľadali staršiu pálenku. Pôvod armaňaku je situovaný do Gaskoňska na juhu Francúzska, kde sa vyrába od 15. storočia dodnes. Čo viac, v roku 1909 bolo uzákonené, že sa armaňak môže vyrábať výhradne len v 3 oblastiach Gaskoňska. Kontrolu kvality a ostatných predpisov spojených s výrobou armaňaku spravuje inštitúcia BNIA (Bureau National Interprofessionnel de l´Armagnac).
Vďaka jednoduchej destilácii je vínna pálenka vraj výraznejšia a chuťovo plnšia. Na výrobu sa používa viac odrôd vína. Armaňak sa postupne destiluje z vína, a preto si zachováva jemnú arómu a obdivuhodnú chuť. Armaňak má vždy najviac 63% alkoholu. Za jedinečnosťou armaňaku stojí klíma, odroda vína, destilácia a zrenie. Najkvalitnejšie Bas Armaňaky vznikajú vďaka pôde bohatej na íl a piesky. Ťažší a plný Armaňak Tenareze sa zase urodí na kriedových pôdach.
Môžeme ho rozdeliť do niekoľkých kategórií, a to podľa veku najmladšej použitej vínnej pálenky:
Three Star (Tri hviezdy) – minimálny vek armaňaku zrejúceho v sude je 1 rok
V.O., V.S.O.P., Réserve - minimálny vek zrenia v sude sú 4 roky
Extra, Napoleón, X.O., Vielle Réserve - v sude zreje minimálne 5 rokov.
Ročníkový – ročníky od roku 1900 až po rok 1990
Ideálne je si ho vychutnať ako digestív po dobrom jedle a hodí sa aj k dezertom. Servírovanie je podobné ako pri koňaku. Pred konzumáciou by sme mali armaňak nechať vydýchať a až potom si ho v malých dúškoch vychutnávať.