Biele víno | 14.5
Biele vína sa tradične podávajú k jemným a ľahkým pokrmom. Sú chuťovo vyvážené a svieže. Ich jemný dotyk pohladí chuťové poháriky práve vtedy, keď máte náladu na ľahké víno, alebo v prípade, ak ste vyslovene fanúšik bieleho. Najlepšie sa biele vína pijú k rybe, bielemu mäsu a k jemne koreneným šunkám. Skvele sa tiež hodia k syrom a olivám, napríklad ako ľahký tapas.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Biele víno je obľúbeným doplnkom nielen na vynikajúcu večeru, ale je obľúbeným spoločníkom aj pri posedení s priateľmi. Pohárik tohto lahodného alkoholu si určite radi vychutnáte aj pri príjemnom domácom večeri s drahou polovičkou.
Môže byť vyrobené z bieleho, ružového, červeného, alebo modrého hrozna vínnej révy.
Aby bolo víno krásne biele, treba rmut, čo je hrozno zbavené stopiek a jadierok, ihneď vylisovať a výsledný čistý mušt nechať skvasiť. Bielym vínam, ktoré boli vyrobené z červeného či modrého hrozna sa potom hovorí klarety.
Podľa cukornatosti hrozna sa potom biele vína rozdeľujú na niekoľko druhov, ktoré často predurčujú aj výslednú kvalitu.
Jednotka cukornatosti sa udáva v stupňoch normalizovaného muštomera (°NM). Rozlišujeme:
stolové víno - hrozno musí pochádzať zo štátov EÚ, ale víno môže byť vyrobené z ľubovoľného hrozna. Tento druh máva najnižšiu kvalitu.
regionálne víno - musí byť vyrobené tiež z tuzemského hrozna, jeho cukornatosť musí byť najmenej 14°NM
akostné víno - podmienkou je použitie tuzemského hrozna muštových odrôd, má minimálne 15 ° NM,
akostné víno s prívlastkom - nikdy sa nedosladzuje. Vyrába sa z jednej muštovej odrody, hrozno musí pochádzať z jednej vinárskej podoblasti. Podľa obsahu cukru môže byť kabinetný (min. 19°NM), neskorý zber (min. 21°NM), výber z hrozna (min. 24°NM), výber z bobúľ (min. 27°NM), výber z cibéb ( min. 32°NM), ľadové víno (min 27°NM), kedy hrozno bolo zozbierané pri teplote -7°C a nižšie, a ešte zmrznuté vylisované. Posledným druhom je slamové víno (min. 27 ° NM), ktoré má obdobné vlastnosti ako ľadové víno, ale znížený obsah vody v hrozne sa dosahuje nie vymrznutím ako u ľadového vína, ale sušením vo voľnom priestore, na slame či trstí.
Podľa obsahu zvyškového cukru potom môžeme biele vína rozdeliť na:
suché: najviac 4 g zvyškového cukru / liter
polosuché: 4,1 – 12 g zvyškového cukru / liter
polosladké: 12,1–45 g zvyškového cukru / liter
sladké: minimálny obsah 45 g zvyškového cukru / liter
Drvivá väčšina bielych vín je dnes vyrábaná pre okamžitú spotrebu, kedy platí pravidlo čím mladšie biele víno, tým lepšie. Iba v niektorých výnimkách je vhodné biele víno skladovať a konzumovať po niekoľkých rokoch.
Všetky biele vína je ideálne podávať chladené pri teplote 8-12°C, vhodná teplota konzumácie je potom pri 10-14°C. Víno by nikdy nemalo prejsť tepelným šokom.
Na svete sa pestuje okolo päť tisíc odrôd vínnej révy, z ktorých sa vyrábajú rôzne druhy vín.
Tie najznámejšie odrody na Slovensku sú:
Chardonnay - pochádza z francúzskeho Burgundska, je to víno s lahodnou chuťou a pikantnou kyselinkou. Má zelenožltú až zlatistú farbu a vonia po zelených jablkách.
Müller Thurgau - je odroda vyšľachtená krížením Rizlingu rýnskeho a Sylvánskeho zeleného. Pre výborné pestovateľské vlastnosti a nenáročnosť je dnes u nás najrozšírenejšou odrodou. Je zelenkavo žltej farby, s typicky jemne muškátovými až broskyňovými tónmi.
Rulandské šedé - vzniklo vo Francúzsku púčikovou mutáciou. Víno má zlatožltú farbu, medovo sladkastú vôňu a typickú chlebovú chuť.
Rizling rýnsky - pochádza z nemeckého Porýnia. Rýnsky výber patrí medzi najkvalitnejšie vína a nazývame ho „kráľom vín“. Je náročné na polohu a vyžaduje teplé slnečné svahy. Víno je farby zelenej až žltej, vôňa slabo muškátová, pripomínajúca vôňu kvitnúcich líp.
Rizling vlašský - má neznámy pôvod, u nás jedna z najviac pestovaných odrôd. Vyznačuje sa svetlo zelenou farbou s jemnou nevtieravou vôňou a sviežou chuťou, prevažujú ovocné tóny ríbezlí, prípadne egrešov.
Sauvignon - pochádza z Francúzska. Víno je svetlozelenej až zelenožltej farby s typickou chuťou po žihľavách, broskyniach alebo čiernych ríbezliach.
Tramín červený - je jedna z najstarších a najvyššie hodnotených európskych odrôd. Vína sú plné, s korenistou chuťou. Je pre neho charakteristická výrazná medovo hrozienková vôňa so závanmi aromatických látok čajovej ruže.
Veltlínske zelené - je na Slovensku veľmi rozšírená odroda pochádzajúca zrejme z Rakúska. Svieža, jemne horkastá mandľová a plná chuť s pikantnou kyselinkou.
Druhov a typov vín je veľké množstvo a je potrebné pri nákupe starostlivo vyberať, skúšať a degustovať.