Biele víno | 2024

Biele vína sa tradične podávajú k jemným a ľahkým pokrmom. Sú chuťovo vyvážené a svieže. Ich jemný dotyk pohladí chuťové poháriky práve vtedy, keď máte náladu na ľahké víno, alebo v prípade, ak ste vyslovene fanúšik bieleho. Najlepšie sa biele vína pijú k rybe, bielemu mäsu a k jemne koreneným šunkám. Skvele sa tiež hodia k syrom a olivám, napríklad ako ľahký tapas.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.

Filter produktov
Zobrazenie:
Zoradiť:

Cenový filter

od
do

Dostupnosť

Výrobca Všetko

Obsah alkoholu % Všetko

Balenie Všetko

Objem Všetko

Ročník Všetko

Zrušiť filtre
12,87 s DPH
10,73 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-12616
Produkty: 1 | Aktuálna strana: 1/1

Biele víno je obľúbeným doplnkom nielen na vynikajúcu večeru, ale je obľúbeným spoločníkom aj pri posedení s priateľmi. Pohárik tohto lahodného alkoholu si určite radi vychutnáte aj pri príjemnom domácom večeri s drahou polovičkou.
Môže byť vyrobené z bieleho, ružového, červeného, ​​alebo modrého hrozna vínnej révy.

Aby bolo víno krásne biele, treba rmut, čo je hrozno zbavené stopiek a jadierok, ihneď vylisovať a výsledný čistý mušt nechať skvasiť. Bielym vínam, ktoré boli vyrobené z červeného či modrého hrozna sa potom hovorí klarety.

Podľa cukornatosti hrozna sa potom biele vína rozdeľujú na niekoľko druhov, ktoré často predurčujú aj výslednú kvalitu.
Jednotka cukornatosti sa udáva v stupňoch normalizovaného muštomera (°NM). Rozlišujeme:

stolové víno - hrozno musí pochádzať zo štátov EÚ, ale víno môže byť vyrobené z ľubovoľného hrozna. Tento druh máva najnižšiu kvalitu.
regionálne víno - musí byť vyrobené tiež z tuzemského hrozna, jeho cukornatosť musí byť najmenej 14°NM
akostné víno - podmienkou je použitie tuzemského hrozna muštových odrôd, má minimálne 15 ° NM,
akostné víno s prívlastkom - nikdy sa nedosladzuje. Vyrába sa z jednej muštovej odrody, hrozno musí pochádzať z jednej vinárskej podoblasti. Podľa obsahu cukru môže byť kabinetný (min. 19°NM), neskorý zber (min. 21°NM), výber z hrozna (min. 24°NM), výber z bobúľ (min. 27°NM), výber z cibéb ( min. 32°NM), ľadové víno (min 27°NM), kedy hrozno bolo zozbierané pri teplote -7°C a nižšie, a ešte zmrznuté vylisované. Posledným druhom je slamové víno (min. 27 ° NM), ktoré má obdobné vlastnosti ako ľadové víno, ale znížený obsah vody v hrozne sa dosahuje nie vymrznutím ako u ľadového vína, ale sušením vo voľnom priestore, na slame či trstí.

Podľa obsahu zvyškového cukru potom môžeme biele vína rozdeliť na:

suché: najviac 4 g zvyškového cukru / liter
polosuché: 4,1 – 12 g zvyškového cukru / liter
polosladké: 12,1–45 g zvyškového cukru / liter
sladké: minimálny obsah 45 g zvyškového cukru / liter

Drvivá väčšina bielych vín je dnes vyrábaná pre okamžitú spotrebu, kedy platí pravidlo čím mladšie biele víno, tým lepšie. Iba v niektorých výnimkách je vhodné biele víno skladovať a konzumovať po niekoľkých rokoch.

Všetky biele vína je ideálne podávať chladené pri teplote 8-12°C, vhodná teplota konzumácie je potom pri 10-14°C. Víno by nikdy nemalo prejsť tepelným šokom.

Na svete sa pestuje okolo päť tisíc odrôd vínnej révy, z ktorých sa vyrábajú rôzne druhy vín.

Tie najznámejšie odrody na Slovensku sú:

Chardonnay - pochádza z francúzskeho Burgundska, je to víno s lahodnou chuťou a pikantnou kyselinkou. Má zelenožltú až zlatistú farbu a vonia po zelených jablkách.

Müller Thurgau - je odroda vyšľachtená krížením Rizlingu rýnskeho a Sylvánskeho zeleného. Pre výborné pestovateľské vlastnosti a nenáročnosť je dnes u nás najrozšírenejšou odrodou. Je zelenkavo žltej farby, s typicky jemne muškátovými až broskyňovými tónmi.

Rulandské šedé - vzniklo vo Francúzsku púčikovou mutáciou. Víno má zlatožltú farbu, medovo sladkastú vôňu a typickú chlebovú chuť.

Rizling rýnsky - pochádza z nemeckého Porýnia. Rýnsky výber patrí medzi najkvalitnejšie vína a nazývame ho „kráľom vín“. Je náročné na polohu a vyžaduje teplé slnečné svahy. Víno je farby zelenej až žltej, vôňa slabo muškátová, pripomínajúca vôňu kvitnúcich líp.

Rizling vlašský - má neznámy pôvod, u nás jedna z najviac pestovaných odrôd. Vyznačuje sa svetlo zelenou farbou s jemnou nevtieravou vôňou a sviežou chuťou, prevažujú ovocné tóny ríbezlí, prípadne egrešov.

Sauvignon - pochádza z Francúzska. Víno je svetlozelenej až zelenožltej farby s typickou chuťou po žihľavách, broskyniach alebo čiernych ríbezliach.

Tramín červený - je jedna z najstarších a najvyššie hodnotených európskych odrôd. Vína sú plné, s korenistou chuťou. Je pre neho charakteristická výrazná medovo hrozienková vôňa so závanmi aromatických látok čajovej ruže.

Veltlínske zelené - je na Slovensku veľmi rozšírená odroda pochádzajúca zrejme z Rakúska. Svieža, jemne horkastá mandľová a plná chuť s pikantnou kyselinkou.

Druhov a typov vín je veľké množstvo a je potrebné pri nákupe starostlivo vyberať, skúšať a degustovať.

Potvrďte svoj vek

Na tejto stránke nájdete pestrú ponuku nápojov,
ktoré sú pre dospelých. Vstúpte, len ak ste dovŕšili vek 18 rokov.

Mám viac ako 18 rokov Mám menej ako 18 rokov

Najdôležitejšie novinky priamo na váš email

Získajte zaujímavé informácie vždy medzi prvými

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.