- Úvod
- >>
- Whisky
- >>
- Japonská Whisky
- >>
- Japonská Blended Whisky
Japonská Blended Whisky
Japonské blended whisky sú vyrábané zo sladových zmesí. Sú ešte stále novinkou na európskom trhu, ich kvalita je však známa aj za hranicami Japonska. Blended whisky je vyrobená z jednosladových zmiešaním s obilnými whisky. Pomery sa líšia podľa Master Blenderov a whisky použité v jeho zložení musia zrieť minimálne tri roky v dubových sudoch.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Japonská blended whisky je jednoduchým spojením sladovej a obilnej whisky, ale je to aj jeden z najuznávanejších a najuznávanejších štýlov whisky vyrobených na svete. Nie všetky japonské whisky sú miešané, no napriek nedávnemu nárastu záujmu o single malt whisky je prevažná väčšina japonskej whisky vyrábanej a predávanej stále miešaná. Je to kategória s okamžite rozpoznateľnými whisky ako Hibiki Japanese Harmony, Nikka Whisky From The Barrel, Ichiro's Malt & Grain a Toki.
Pred rokom 1964 sa všetky japonské blended whisky nevyrábali s obilnou whisky, ako to je definované v Škótsku, ale s „miešaným alkoholom“, neutrálnym liehom s malou reguláciou. V roku 1964 sa začala vyrábať obilná whisky a miešaná whisky, po ktorej nasledovala „Black Nikka“. Obilné liehovary Suntory's Chita Distillery a Kirin-Seagram's Fuji Gotemba Distillery boli založené v roku 1973 a „miešanie alkoholu“ bolo postupne ukončené.
Japonská whisky však nemá rovnakú kultúru blendovania ako v Škótsku, takže by ste nevideli destilérky, ktoré by sa delili o svoj slad a obilie, aby vyrábali zmesi. Namiesto toho sa vyvinul dôraz na miešanie a používanie whisky z celého sveta, najmä zo Škótska a Kanady. V biznise s nápojmi to bolo verejným tajomstvom, ale v roku 2021 sa Japonská asociácia výrobcov liehovín a likérov dostala na titulky tým, že načrtla prísnejšie predpisy, ktoré okrem iného uviedli, že „sacharifikácia, fermentácia a destilácia sa musia vykonávať v liehovare v Japonsku. “, aby bola označená ako „japonská whisky“. Väčšina popredných svetových značiek sa prihlásila k pravidlám do 31. marca 2024, čo znamená, že tieto „svetové zmesi“ prestanú byť také bežné.
Namiesto toho sa japonská blended whisky bude z veľkej časti vyrábať interne, pokiaľ nedôjde k výraznej kultúrnej zmene v tomto odvetví. Japonská whisky má za sebou nielen pridávanie whisky z celého sveta do zmesí, ale aj dlhú históriu zmesí vyrábaných výlučne od jedného výrobcu. To znamená, že napríklad Suntory a Nikka destilujú všetok slad a obilie sami a vo svojich zariadeniach alebo na jednom mieste a potom ich miešajú vo vlastnej réžii. Po nových legislatívnych zmenách sa Fuji Gotemba Distillery zasadila za vytvorenie zaujímavej novej podkategórie inšpirovanej touto praxou - jednozložkovej (single malt) japonskej whisky. Úspešná žiadosť o zmenu pravidiel na JSLMA bola podporená širokým súhlasom iných značiek.