- Úvod
- >>
- Whisky
- >>
- Japonská Whisky
- >>
- Japonská Single Malt Whisky
Japonská Single Malt Whisky
Single malt je whisky vyrobená výlučne z jačmeňa, ktorý bol sladený a potom destilovaný v tradičnom kotlíkovom destilátore a musí vyzrieť v dubových sudoch najmenej tri roky. Japonská single malt je zmes sladových whisky rôzneho veku a sudov, všetky z rovnakého liehovaru v Japonsku. Sú zaujímavé najmä pre tých, ktorí sa nebránia novým a neobvyklým zážitkom a so stredne dlhou dohrou sú obľúbené nielen v Európe.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Japonská Single Malt Whisky je vzorom presnosti a harmónie, čŕt, ktoré sú symbolom samotnej japonskej kultúry. Japonský vpád do výroby whisky je príbehom, ktorý spája rešpekt k tradícii s neúnavnou snahou o inovácie a dokonalosť. Výsledkom je kategória whisky, ktorá si napriek svojej relatívnej mladosti na svetovej scéne získala medzinárodné uznanie a oddaných fanúšikov medzi znalcami aj príležitostnými fajnšmekrami.
História a pôvod
Japonská cesta Single Malt Whisky začala začiatkom 20. storočia, podnietila ju vízia Masataka Taketsuru, otca japonskej whisky. Taketsuru cestoval do Škótska v roku 1918, aby študoval umenie výroby whisky a priniesol si so sebou techniky, znalosti a vášeň, ktoré by položili základy tamojšieho whisky priemyslu. V roku 1923 založil prvý japonský liehovar Yamazaki pod spoločnosťou Suntory a neskôr v roku 1934 založil svoj vlastný liehovar Nikka.
Whisky vyrábaná v tých prvých dňoch bola pokusom zopakovať škótsku skúsenosť, ale čoskoro sa vyvinula do jedinečného štýlu, ktorý odrážal zreteľné chute japonského podnebia, ktoré uprednostňovalo hladší a jemnejší profil.
Proces produkcie
Japonská Single Malt Whisky sa vyrába v podstate rovnakým spôsobom ako jej škótsky náprotivok, so sladovým jačmeňom ako primárnym zrnom, destiláciou v kotlíku a zrením v dubovom sude. Japonský prístup sa však vyznačuje precíznou pozornosťou venovanou detailom a oddanosťou remeselnej zručnosti v každej fáze procesu.
Voda je kritickou zložkou a mnohé japonské liehovary sa nachádzajú v regiónoch s prístupom k zdrojom mäkkej, čistej vody, ktoré prispievajú k čistému a ostrému profilu whisky. Rôznorodé podnebie Japonska s horúcimi letami a studenými zimami tiež zohráva úlohu pri dozrievaní s teplotnými výkyvmi, ktoré môžu urýchliť proces starnutia a pomôcť rozvíjať hĺbku a komplexnosť whisky.
Výber sudov na dozrievanie je ďalšou oblasťou, kde japonskí liehovarníci predvádzajú svoje umenie. Zatiaľ čo sudy po bourbone a sherry sa bežne používajú vo svete whisky, japonský dub alebo Mizunara je vysoko cenený pre jedinečné korenisté a kadidlové vlastnosti, ktoré whisky prepožičiava. S Mizunarou sa ťažko pracuje kvôli jeho poréznej povahe, ale príchute, ktoré prináša, stoja za tú námahu.
Chuťový profil
Japonská single malt whisky je často známa svojou vyváženosťou a eleganciou. Profily chutí sa môžu pohybovať v širokom rozsahu, od ľahkej a kvetinovej až po bohatú a dymovú, s presnosťou a čistotou, ktorá je charakteristickým znakom japonského remeselného spracovania. Bežné sú tóny zeleného jablka, medu, citrusov a vanilky, rovnako ako jemné náznaky santalového dreva a kadidla z dubu Mizunara.
Vplyv umami, pikantnej chuti, ktorá je jednou z piatich základných chutí, je tiež charakteristickým znakom japonských single maltov. To sa môže prejaviť ako jemná bohatosť a hĺbka, ktorá dodáva zložitosť bez toho, aby premohla chuťové poháriky.
Významné liehovary a whisky
Niekoľko japonských liehovarov sa stalo ikonami vo svete whisky, pričom každá má svoj vlastný odlišný prístup a štýl.
Yamazaki je prvý japonský liehovar sladovej whisky. Je známy svojou škálou výrazov, ktoré predvádzajú všestrannosť japonských single maltov. Yamazaki 12 Year Old je typickým úvodom do kategórie a ponúka ovocie, korenie a všetko pekné v harmonickej zmesi.
Hakushu, ktorý tiež vlastní Suntory, je známy svojim sviežim, zeleným charakterom, často s nádychom dymu. Liehovar sa nachádza uprostred hlbokých lesov hory Kaikomagatake a jeho whisky zachytávajú podstatu tohto sviežeho prostredia.
Spoločnosť Yoichi, ktorú založil Masataka Taketsuru na Hokkaido, vyrába whisky s odvážnym, robustným profilom, ktorý zahŕňa rašelinové a morské tóny, vzdáva hold tradičnému škótskemu štýlu a zároveň si zachováva výrazný japonský nádych.
Miyagikyo - druhá z liehovarov Nikka, Miyagikyo, ponúka kontrast k Yoichi so svojimi ľahšími, elegantnejšími whisky, ktoré často vykazujú kvetinové a ovocné vlastnosti.
Chichibu - relatívne nový hráč, založený v roku 2008 Ichiro Akutom. Chichibu si rýchlo získal reputáciu pre svoj remeselný prístup a inovatívne whisky, vrátane limitovaných edícií, ktoré sú medzi zberateľmi veľmi vyhľadávané.
Medzinárodné uznanie
Japonské single malts získali množstvo ocenení na medzinárodných súťažiach, čím upriamili pozornosť sveta na japonskú whisky. Toto uznanie viedlo k zvýšenému dopytu, čo v kombinácii s dlhým časom potrebným na výrobu a zrenie viedlo k nedostatku a prudko stúpajúcim cenám niektorých z najžiadanejších fliaš.
Skúsenosti s japonskou whisky
Vychutnanie si japonskej single malt whisky je rovnako o rituály, ako aj o chuti. Tradičné japonské stolovanie môže zahŕňať starostlivú prezentáciu a presné metódy pridávania vody alebo ľadu. Niektorí fanúšikovia uprednostňujú whisky „čistú“, aby ocenili celé spektrum chutí, zatiaľ čo iní si ju môžu vychutnať s malým množstvom čistej, mäkkej vody, aby odomkli rôzne aromatické zlúčeniny.