Japonská Whisky | Drinks by The Dram
Na prvý pohľad to možno vyzerá trochu exoticky. Whisky z Japonska.
Potom, ale ochutnáte a nestačíte sa čudovať. Väčšina miestnych dobrôt sa môže bez problémov zaradiť vedľa parádnych fliaš zo Škótska, Írska aj Ameriky. Veď napríklad Masataka Taketsuru, zakladateľ Nikky, študoval výrobu whisky na škótskej univerzite v Glasgowe. Ako prvý Japonec vôbec.
Japonské whisky na našom eshope rozhodne nie sú žiadnym nováčikovským pokusom. Naopak, sú to ťažké sumo váhy vo svete whisky.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Ešte ste neskúšali japonskú whisky? Tak je najvyšší čas tento exotický zážitok ochutnať. Napríklad japonská whisky Yoichi Single Malt vás príjemne prekvapí svojou čerstvou arómou, mätovo smotanovou chuťou a mäkko dymovým nádychom.
Japonské whisky sa tešia čoraz väčšej pozornosti, vyznačujú sa vysokou kvalitou a zbierajú jednu cenu za druhú na svetových súťažiach.
Kde sa japonská whisky zobrala?
Kde sa vlastne tento európsky nápoj vo svete saké, samurajov a sakúr vzal? Prvá destilérka sa otvorila v 20. rokoch 20. storočia. Za jej rodičov môžeme považovať pánov Šindžiro Toriu a Masataka Takecuru, ktorí začali vyrábať whisky podľa umenia naučeného priamo v Škótsku. Ich whisky s názvom Nikka alebo Yamazaki nie sú na japonskom trhu žiadnou neznámou a sú na vrchole japonských whisky.
Yamazaki
Yamazaki vyrába firma Suntory a zreje v sudoch z amerického, španielskeho a japonského duba. Vďaka tejto kombinácii získava svoje unikátne vlastnosti, má jemne sladkastú vôňu so stopami čerešní, medu a sliviek s ľahkým nádychom vanilky. Jej ovocné tóny si rozhodne zamilujete.
Nikka
Masataka Takecuru si neskôr založil vlastnú spoločnosť na výrobu whisky s pálenicou na ostrove Hokkaidó, ktorého podmienky sa najviac podobajú tým v Škótsku, s názvom Nikka. Ide o whisky veľmi podobnú tej škótskej, ale nezaprie svoje exotické ázijské korene.
Japonská whisky by rozhodne nemala chýbať v zbierke žiadneho milovníka tohto skvelého alkoholu. Nie nadarmo sa umiestňuje aj v rebríčkoch najlepších whisky. Sami Japonci whisky radi miešajú s vodou, ale vy si ju popite tak, ako ju máte najradšej.Japonské whisky sú vyrábané v škótskom štýle. Radíme ich niekde medzi whisky z oblastí Lowland a Speyside. Sú jemné a parfumované, s medovou sladkosťou, s tónmi po sherry a kvetoch. Občas sú dymové na spôsob Islay whisky.