Ovocné destiláty | 44
Kvalitným vypálením ovocia vzniknú skutočne vynikajúce ovocné destiláty. Najčastejší destilát je slivovica, hruškovica, marhuľovica, ale aj ďalšie pálenky, ako sú napríklad čerešňovica, jablkovica či vínovica. Väčšina pestovateľov ovocia sa domnieva, že ak by aspoň časť svojej úrody každoročne nevypálili, bola by to večná škoda. Z toho dôvodu mnoho z nich so zberom mieri do špecializovaných páleníc, poprípade si ovocné pálenky vypália doma.
Viac o ovocných destilátoch sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
V prípade, že si necháte ovocný destilát vyrobiť z vlastného ovocia, môžete tak podstatne ovplyvniť jej kvalitu. Aby ste si mohli kvalitnú pálenku vypáliť v domácom prostredí, musíte disponovať mnohými znalosťami, ale aj skúsenosťami s výrobou destilátov.
V opačnom prípade totiž hrozí riziko otravy metylalkoholom, ktorý pri nesprávnom výrobnom postupe vzniká v neúnosnej miere.
Tiež si však treba uvedomiť, že domáce pálenie alkoholu nie je z hľadiska zákona úplne v poriadku. Nejedná sa síce o trestný čin, ale stále zostáva priestupkom, za ktorý vám môže colná správa udeliť pokutu.
V prípade, že je ovocie už zozbierané, a tiež je vyčlenená časť na pálenie, je možné pristúpiť k prvej fáze výroby pálenky, ktorou je rmutovanie. Pri rmutovaní dochádza k rozdrveniu ovocia a vytvoreniu takzvanej brečky. Pri tých druhoch ovocia, ktoré neobsahujú dostatočné množstvo vody, je nutné pridať vodu. V tejto podobe sú totiž cukry, na ktorých si v ďalšej fáze pochutnajú kvasinky, najprístupnejšie.
Pri výrobe naozaj kvalitných a chutných ovocných páleniek sa používajú na tento účel ušľachtilé vínne kvasinky. Pokiaľ nie sú k dispozícii vínne kvasinky, je možné použiť liehovarnícke kvasinky.
Pri procese kvasenia dochádza k premene jednoduchých cukrov na oxid uhličitý a etanol. Pri alkoholovom kvasení (fermentácii) však nevznikne požadované množstvo alkoholu. Z toho dôvodu je potrebné prejsť k ďalšej fáze výrobného procesu, ktorou je destilácia.
Približne po 14 dňoch po ukončení procesu kvasenia sa pristúpi k destilácii, ktorá zaistí požadovaný obsah alkoholu v pálenke. Destilácia je vykonávaná v rôznych destilačných prístrojoch, a to vo väčšine prípadov dvojfázovo. Ako ideálna koncentrácia alkoholu, ktorý je určený na konzumáciu, sa uvádza obsah alkoholu približne 47 %.
Pri vyššej koncentrácii alkoholu trpí hlavne aróma ovocnej pálenky, pri nižšej koncentrácii však pálenka bude príliš vodnatá.
Na zníženie koncentrácie alkoholu sa potom používa najčastejšie destilovaná alebo mäkká studničná voda, na zvýšenie koncentrácie alkoholu potom lacnejší čistý lieh.
V prípade, že hotový destilát obsahuje zákal, musí sa pristúpiť k filtrácii alebo číreniu. Na filtráciu sa najčastejšie využíva filtračný papier alebo drevené uhlie, a to v závislosti od miery zákalu. Na čírenie sa používa uhličitan horečnatý, alebo mlieko, ktoré sú na tieto účely veľmi praktické.
Aby ste dosiahli harmonickejšiu chuť pálenky, mala by sa nechať pálenka dozrieť. Zrenie môže prebiehať v sklenených demižónoch, kde zrenie prebieha veľmi pomaly, alebo v drevených sudoch, v ktorých je zrenie oveľa rýchlejšie. Pórovitosť dreva umožňuje lepší prístup vzduchu, ktorý je pre zrenie pálenky kľúčový. Počas zrenia sa destilát vyparuje, čo je obdobný jav ako pri zrení whisky či koňaku a hovorí sa tomu „anjelská daň“.
Druhy páleniek
Zo sliviek či sliviek a blúm sa vypália slivovice, z hrušiek zase hruškovice, z marhúľ marhuľovice. Z jabĺk sa zase vyrobia jablkovice, ktorým sa v oblasti Dolnej Normandie hovorí calvados.
Z vína je potom možné vyrobiť vínovicu, poprípade jej kvalitnejšiu formu, ktorou je brandy. Pálením je však možné spracovať aj ďalšie ovocie, pri ktorom by sme to veľmi nečakali, a to napríklad maliny, egreše, figy či jarabiny. Pálenka tak nemusí byť iba zo sliviek, jabĺk či marhúľ.
Každá správna pálenka by mala chutiť po ovocí, z ktorého bola vyrobená. V prípade, že sú chuť i arómu prebité liehom, potom nejde o kvalitnú pálenku, ktorej bola venovaná zodpovedajúca starostlivosť.
Metylalkohol a pálenky
Ako je to s domácim pálením a rizikom otravy? Pri bežnom pálení vzniká metylalkohol, pokiaľ je však pálenie vykonávané odborne a hlavne správne, vzniká ho neškodné množstvo, ktoré je stanovené do 12 gramov na liter čistého destilátu. Toto množstvo nijako neohrozuje ľudské zdravie, pokiaľ je však pálenka vyrábaná neodborným spôsobom, ak tomu ešte na pochybných destilačných prístrojoch, riziko vzniku metylalkoholu značne rastie.
Je teda lepšie svoje ovocie zveriť do rúk skutočných odborníkov, ktorí pálenku vyrobia v k tomu zriadených oficiálnych páleniciach, poprípade si tú najkvalitnejšiu pálenku vybrať v našom e-shope.
Ak máte radi ostrú a zároveň jemnú a lahodnú chuť, vyskúšajte ovocné pálenky. Ovocné pálenky Vás príjemne zahrejú a spríjemnia Vám chvíle s rodinou, priateľmi či kamarátmi. Zároveň môžu slúžiť aj ako prevencia proti rôznym infekciám a chorobám.
Ovocné pálenky sú vedľa vína typickým alkoholickým nápojom a majú charakteristickú chuť aj vôňu. Výroba ovocných destilátov je zložitý a dlhý proces, avšak výsledný produkt je ohromujúci. Vyskúšajte niektorý z ovocných destilátov aj Vy. Spokojnosť je zaručená!
Slivovica je v Česku veľmi obľúbená a nie je sa čomu diviť. Kúzlo slivovice spočíva v samotnej výrobe, jej konzumácii a v neposlednom rade aj v jedinečnosti miesta, z ktorého slivovica pochádza. Ak by ste zavítali na Moravu, určite by ste nemali o tento jedinečný nápoj vynechať.
Objednajte si slivovicu z nášho e-shopu a podľahnite tradičnej chuti tohto unikátneho nápoja.