Tequila | 1
Mexiko, sombrero a hlavne tequila. Tento mexický národný nápoj patrí k najpopulárnejším na celom svete. Originálne tequily sa ale vyrábajú výhradne v okolí mestečka Tequila a v ďalších 5 oblastiach, ktoré sú stanovené zákonom. Tu totiž rastie Weberova modrá agáve, z ktorej sa tequila destiluje. Strieborné tequily (bianco) sa rovno stáčajú a tzv. „zlaté“ tequily (Anejo) sa nechávajú zrieť v dubových sudoch od niekoľkých mesiacov až do 15 rokov.
Viac o tequile sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Nasaďte sombrero, zatvorte oči a razom sa ocitnete v krajine kaktusov, chilli papričiek a rodea s prvotriednou mexickou tequilou. Toto parádne pitie získalo svoje meno podľa malého mestečkom Tequila v Mexiku. Práve z tohto regiónu pochádzajú tie najkvalitnejšie tequily.
Traduje sa, že tequilu začali vyrábať už indiáni, nie je to však tak úplne pravda. Nepoznali totiž proces destilácie. Ich nápoj z agáve zvaný pulque mal preto iba 4% alkoholu. Pravda je taká, že tequilu v Mexiku vyrábali až španielski kolonizátori.
Ako sa tequila vyrába
Z upečených plodov sa vytlačí šťava, ktorá sa nechá samovoľne kvasiť. Vznikne 10% alkoholický nápoj, ktorý sa nechá destilovať. Základná surovina, modrá agáve, sa zberá, keď má rastlina 10 rokov a následne sa rozsekne na dve polovice a pomaly pečie. Z upečených plodov sa vytlačí šťava, ktorú treba nechať samovoľne kvasiť. Vznikne 10% alkoholický nápoj, ktorý sa následne destiluje a výsledkom je 38-40% lahodná tequila.
A ako spoznať tú pravú? Pravá tequila je označená ochrannou známkou NOM (NormasOfficalMexicana) a číslom, ktoré udáva v akej pálenici bola tequila vyrobená.
Druhy Tequily
Tequila Blanco (Strieborná) zreje maximálne 4 týždne alebo dokonca vôbec, zachováva si výraznú, ostrejšiu chuť i arómu.
Tequila Gold (Zlatá) je vyrobená z Tequily Blanco a pri výrobe sa dofarbuje.
Tequila Reposado (Uležaná) zreje 2 až 11 mesiacov v dubových sudoch, z ktorých získava svetlo zlatistú farbu, vyváženú chuť i vôňu.
Tequila Anejo a Extra Anejo sú najkvalitnejšie a najvyzretejšie tequily. Zrejú v dubových sudoch po dobu 1 - 3 rokov. Typická je tmavšia farba, bohatá aróma a plná chuť.
Ako si tequilu správne vychutnať?
Zabudnite na soľ s citrónom a škoricu s pomarančom. Tento trend sa rozšíril hlavne v Európe. V Mexiku by ste na ne narazili pri pití tequily len ťažko. Ide o obyčajný komerčný ťah. Prebijete s ním ostrú a planú chuť lacnej tequily, ktorých je na trhu celý rad. Kvalitná tequila sa správne pije čistá, teplá a po malých dúškoch v likérovom pohári. Mexičania ju prekladajú vodou.
Tequila je obľúbená ingrediencia aj v miešaných koktailoch. Asi najznámejším je Tequila Sunrise (kvalitná tequila, pomarančový džús a grenadína), má sýto červenú a horko-sladkú chuť.