Vodka | Darčekové balenie
Vodka je liehovina alebo destilát vyrábaný z obilia, zemiakov alebo melasy. Táto definícia platí pre celú Európsku úniu a pochádza z roku 2007 z rozhodnutia Európskeho parlamentu. Ďalej sa tu uvádza, že destilát, ktorý je vyrobený z iných poľnohospodárskych plodín (napr. z ryže, cukrovej repy či hrozna) sa môže taktiež označovať ako vodka, musí sa však na etikete uvádzať „vodka vyrobená z…“. To isté sa týka vodiek, pri ktorých bola pri ich výrobe použitá ako východisková surovina zmes viacerých poľnohospodárskych plodín.
Viac o vodke sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
- 1
- 2
Za domovinu vodky sa všeobecne považuje Rusko, Fínsko, Švédsko či Poľsko. Isté však je, že skutočnosť, kde sa vodka objavila prvýkrát, nie je presne známa. Každý tak ako domovinu vodky označuje práve svoju krajinu a určiť, kde sa vlastne vodka objavila prvýkrát, nie je vôbec ľahké.
Prvé doložené zmienky o vodke sú z Ruska zo 14. storočia. Vodka sa stala v období cárskeho Ruska veľmi dôležitou súčasťou ekonomiky a občas aj politiky. Rovnako si tak užívala nesmierne vysoké spoločenské postavenie, pretože bola konzumovaná pri dôležitých spoločenských akciách a večierkoch, a to vrátane tých, ktoré boli organizované cárskym dvorom.
Zaujímavosťou je, že až do 18. storočia mali vodky iba okolo 20 % alkoholu, čo sa javí veľmi málo vzhľadom na dnešné vodky s obsahom alkoholu okolo 40 %. Pôvod názvu vodka môžeme tiež hľadať medzi slovanskými národmi, pretože slovo vodka pochádza zo slovanského jazyka a značí vodu.
Ako sa vodka vyrába?
Vzhľadom na to, že vodka je technicky vzaté lieh, ktorý je zriedený vodou, tak základný proces výroby nie je nijako zložitý. Prvým krokom je spracovanie východiskovej suroviny a premena škrobov, ktoré sú v nej obsiahnuté, na jednoduché cukry, tzv. rmutovanie.
Po rmutovaní nasleduje destilácia. Väčšina dostupných vodiek sa dnes vyrába kontinuálnym destilačným procesom, len niektoré výnimočné značky používajú klasickú, tzv. kotlíkovú metódu. Destiláciou vznikne liehovina, ktorá má veľmi vysoký obsah alkoholu, a to viac ako 90 %. Z toho dôvodu sa destilát pred stáčaním do fliaš musí zriediť na požadovaný stupeň alkoholu, ktorý je obvykle okolo 40 %.
Čo je však veľmi dôležitým krokom pri výrobe vodky, je filtrácia, ktorá je často aj niekoľkokrát opakovaná za účelom toho, aby sa dosiahla maximálna čistota alkoholu. Filtrácia sa vykonáva najčastejšie cez aktívne čierne uhlie, ale aj cez kremičitý piesok, strieborné či zlaté plátky, ale dokonca aj cez sušené mlieko.
Na konci výrobného procesu sa vodka stáča do fliaš a až na niekoľko výnimiek sa nikdy nenecháva zrieť. To je tiež dôvod, prečo je zachovaná jej priezračnosť a bezfarebnosť.
Druhy vodky
Hoci na trhu existuje stovky viac či menej známych značiek čistých vodiek, sú si vzájomne veľmi podobné a je veľmi ťažké ich pri slepej degustácii od seba odlíšiť. Vodky je možné rozdeliť podľa niekoľkých hlavných faktorov:
Podľa typu na dve základné skupiny: vodky „čisté bez príchuti“ a vodky „ochutené“
Podľa geografického pôvodu:
Vodky východoeurópske (Rusko, Ukrajina, Bielorusko)
Vodky stredoeurópske (Poľsko)
Vodky severské (Fínsko, Švédsko)
Vodka sa však v dnešnej dobe vyrába po celom svete, či už v západnej Európe, v Spojených štátoch amerických, ale dokonca aj v Austrálii či Ázii.
Podľa charakteru: niektoré vodky si zakladajú na bezcharakternosti svojich vodiek a na ich úplnej čistote, niekoľkostupňovej destilácii aj filtrácii. Iné značky oproti tomu vsádzajú na istú mieru nečistôt, ktoré sa následne prejavujú v chuti a vôni vodky, čím dokonale utvárajú jej charakter. Samostatná kapitola je tvorená ochutenými vodkami, ktoré je možné deliť predovšetkým podľa príchuti, a to od ovocných až napríklad po Zubrowku.
Podľa štatútu prémiovosti: na trhu existujú vodky, ktoré sú označované ako štandardné, prémiové, ale aj super prémiové či ultra prémiové. Od seba ich odlišuje predovšetkým cena, ale rozdiely sú samozrejme aj náročnosti výroby či kvalite použitých surovín. Vodky s najvyšším štatútom sa vyznačujú tým, že disponujú exkluzívnymi obalmi a starostlivo budovaným imidžom.
Konzumácia vodky
Vodku môžete konzumovať viacerými spôsobmi. Úplne bežne sa pije čistá, na tieto účely konzumácie je však nutné ju poriadne vychladiť. Len tak si ju vychutnáte.
Vodka obsahuje bežne okolo 40% alkoholu, ale nájdete aj vodky, ktoré obsahujú 60% alkoholu. Oproti tomu ochutené vodky majú iba 20 % alkoholu, v tomto prípade však ide o iný druh alkoholického nápoja. Na rozdiel od whisky sa však neodporúča riediť vodku vodou.
Dôvodom toho, prečo je vodka tak populárna na poli alkoholických nápojov, je jej široké využitie v koktailoch. Vodka je bezfarebná, bez výraznej chuti aj arómy a pre miešané nápoje je tak dokonalá. Vodku si tak môžete vychutnať v miešaných nápojoch, ako napríklad Cosmopolitan, Sex on the Beach alebo Bloody Mary.
S vodkou sa teda stretnete úplne bežne, nezabúdajte však na to, že sa jedná o tvrdý alkohol, teda je nutné ju konzumovať s rozvahou. V Rusku, kde je vodka národným nápojom, je totiž viac ako 19 % obyvateľov závislých od alkoholu.