- Úvod
- >>
- Viac
- >>
- Likéry
- >>
- Bylinné likéry
- >>
- Yeni Raki 45% 0,7l
Yeni Raki 45% 0,7l
Yeni Raki 45% 0,7l je úžasný národný turecký alkohol, ktorého základom je destilované hrozno, a je ochutený anízom. Často sa podáva s vodou (ktorou sa číra tekutina mení na tekutinu prekvapivo mliečnej farby) a pochutinami, ktorými sú často napríklad šaláty, plnená zelenina, a jedlá z rýb. Destilovaný je 2-krát, koreniny a aníz sa pridávajú pred druhou destiláciou.
Vyrába sa od roku 1944 a za kvalitu získal niekoľko zlatých medailí v rámci vinárskych a destilérskych súťaží.
Vyrába sa zo zmesi suchého a mokrého hrozna, výhradne vypestovaného v oblasti tureckej Antálie. Najlepšie je piť raki riedené, nie je to však podmienkou.
Čo je to raki?
Cesta raki začína hroznom, anízom a destiláciou. Jeho chuť a vzhľad, ktorý sa zmiešaním s vodou zmení na bielu, sú špecifické pre raki. Je to jediný alkoholický nápoj, ktorý si vytvoril vlastnú kultúru stravovania. Alkoholické nápoje na báze anízu sa vyrábajú v mnohých krajinách Stredozemného mora. Zemepisné označenia má registrované Raki v Turecku, Grécku (Ouzo), vo Francúzsku (Pastis), v Taliansku (Sambuca). Líšia sa zložkami, výrobným postupom a množstvom cukru. Hlavným rozdielom od ostatných destilátov s anízovou príchuťou je iba kvalitné hrozno a aníz sa používa pri destilácii, do raki sa nepridávajú žiadne extrakty ani iné bylinky ako do iných anízových destilátov. Raki je tiež ten, ktorý obsahuje najmenšie množstvo cukru.
Ako sa vyrába raki?
Podstatou 500-ročnej tradície raki je hrozno. Prvou fázou výroby raki je zahrnutie nekvasenej hroznovej šťavy získanej z hrozna kvasinkami, čo vedie k alkoholovej fermentácii. Výsledná kaša sa destiluje a získa sa etanol. Tento alkohol, ktorý sa používa pri výrobe raki, sa nazýva suma. Aníz (Pimpinella Anisum), nenahraditeľná zložka raki, je jedným zo silných kultúrnych, botanických a gastronomických symbolov Stredomoria. Vďaka svojej pôvodnej aróme dodáva raki jedinečnú chuť.
Doba zberu anízu - aníz je jednoročná rastlina, ktorá môže dorásť do dĺžky 1-1,5 m a vyžaduje veľa slnka. Obdobie zberu je približne júl až august. Po zbere sa semená oddelene vysušia a pripravia na použitie. Raki je osobitná kategória so špecifickým výrobným procesom v Turecku. Raki sa vyrába zo sumy redestilovanej buď samostatne, alebo v zmesi s etylalkoholom poľnohospodárskeho pôvodu a s anízom pestovaným v Turecku v tradičných medených alembiciach s objemom 5 000 litrov alebo menej. Destilácia odlišuje raki od iných liehovín s príchuťou anízu, čo mu umožňuje získať jeho jedinečnú chuť.
Ako piť raki?
Číre raki po zmiešaní s vodou zbelie. Najprv pridajte raki, potom pomaly zalejte vodou a pokračujte pridaním niekoľkých kociek ľadu. Voda, ktorá sa pridáva do raki, by mala byť bezvápenná, mäkká, bez chlóru a prírodná pramenitá voda, ak je to možné. Pre ideálnu chuť treba pohár, raki a vodu ochladiť na 8°C-10°C. Tradičným štýlom pitia je pridať rovnaké množstvo vody a raki. Je dôležité ho konzumovať pomaly.