Brandy sety
Chcete niečo ostrejšie, ale ovocné? Tak to je presne brandy. Pálenka, ktorá vás dostane svojim ovocným nádychom, okúzľujúcou farbou i chuťou. Brandy je anglický názov pre vínnu pálenku či vínovicu a svoj názov získala z holandského brandewijn, čo znamená ohnivé víno.
Po prvom dúšku vo vás skutočne vyvolá teplý až pálivý pocit. Je vynikajúca sama o sebe, ale je aj obľúbenou súčasťou koktailov. Najviac sa vyrába v Španielsku, Taliansku a Grécku. Medzi popredné značky patrí napríklad Byass, Sandeman či Metaxa.
Viac o brandy sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Už v 12. storočí sa zistilo, že pokiaľ sa vínna pálenka, tzv. vínovica nechá dozrieť v sudoch, chutí oveľa lepšie. A vďaka tomu si dnes môžeme vychutnávať tento skvost medzi pálenkami.
Väčšina druhov brandy dozrieva v dubových sudoch po sherry a doba zrenia ovplyvňuje kvalitu hotového nápoja. Tie najlepšie zrejú aj niekoľko desiatok rokov. Oproti whisky už brandy po stočení do fľaše nezreje.
Podľa doby zrenia je možné deliť brandy na:
V.S. (Very Special),
V.S.O.P (Very superior old pale)
X.O. (extra old)
A tu sú tie najobľúbenejšie typy, ktoré stoja za to ochutnať.
Koňak je najznámejším druhom brandy a musí spĺňať pomerne prísne podmienky. Asi tou najpodstatnejšou je miesto, kde sa vyrába, tým je francúzska oblasť v okolí mesta Cognac. Koňak je zároveň jedným z najkvalitnejších brandy sveta.
Armaňak je najstarším francúzskym vínnym destilátom. Pôvod tohto nápoja je v Gaskoňsku v juhozápadnom Francúzsku. Je pálený len jednou, takzvanou postupnou destiláciou. Zostáva tak zachovaná časť vonných a chuťových látok. Obsah alkoholu nesmie prekročiť 63%.
American brandy je zmesou, ktorá obsahuje mnoho rôznych druhov brandy a neplatia pre ňu takmer žiadne legislatívne obmedzenia.
Pisco brandy je nevyzretým typom hroznovej brandy z Peru a Čile. Kvôli svojej mladosti je táto brandy číra.
Jablková brandy sa destiluje z jablčného vína. Pochádza z Ameriky, kde sa jej hovorí „applejack“, alebo z Francúzska, kde ju poznáme pod názvom „calvados“.
Eaux de vie je nevyzretý druh brandy, vyrábaný z ovocia ako sú hrušky, černice, čerešne či slivky. Má číru farbu a napríklad v Nemecku sa jej hovorí "Schnapps."
Brandy de Jerez pochádza zo španielskej Andalúzie a má jasnú metódu prípravy. Musí sa raz destilovať v medených destilačných kotlíkoch a potom dozrievať v sudoch z amerického duba.
Ako si brandy najlepšie vychutnať?
Brandy sa najlepšie pije z pohára tvaru tulipánu alebo tzv. koňakovky. Baňatý pohár umožňuje ideálne uvoľňovanie aróm nápoja. Chutí najlepšie pri izbovej teplote, teda zhruba pri 19 °C. Pohárik má kratší krk, jej dno je širšie, a postupne sa zužuje až k okraju. Naplnený pohár je dobré nahrievať teplom dlane pre správne uvoľnenie vône. Brandy sa pije po malých dúškoch, ktoré si nechávate pomaly rozplynúť v ústach.
Brandy je tiež obľúbenou súčasťou koktailov. Medzi klasiky patrí napríklad Metropolitan alebo Jack Rose.
V čistej forme rozhodne stojí za degustáciu obľúbená Metaxa so 7 hviezdičkami, populárna desaťročná brandy Ararat, ktorá nemá chybu alebo gruziňák zo zbierky od Davida Sarajishviliho, slávneho gruzínskeho podnikateľa.