- Úvod
- >>
- Whisky
- >>
- Japonská Whisky
- >>
- Japonská Blended Whisky
Japonská Blended Whisky | 46
Japonské blended whisky sú vyrábané zo sladových zmesí. Sú ešte stále novinkou na európskom trhu, ich kvalita je však známa aj za hranicami Japonska. Blended whisky je vyrobená z jednosladových zmiešaním s obilnými whisky. Pomery sa líšia podľa Master Blenderov a whisky použité v jeho zložení musia zrieť minimálne tri roky v dubových sudoch.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Japonská blended whisky je jednoduchým spojením sladovej a obilnej whisky, ale je to aj jeden z najuznávanejších a najuznávanejších štýlov whisky vyrobených na svete. Nie všetky japonské whisky sú miešané, no napriek nedávnemu nárastu záujmu o single malt whisky je prevažná väčšina japonskej whisky vyrábanej a predávanej stále miešaná. Je to kategória s okamžite rozpoznateľnými whisky ako Hibiki Japanese Harmony, Nikka Whisky From The Barrel, Ichiro's Malt & Grain a Toki.
Pred rokom 1964 sa všetky japonské blended whisky nevyrábali s obilnou whisky, ako to je definované v Škótsku, ale s „miešaným alkoholom“, neutrálnym liehom s malou reguláciou. V roku 1964 sa začala vyrábať obilná whisky a miešaná whisky, po ktorej nasledovala „Black Nikka“. Obilné liehovary Suntory's Chita Distillery a Kirin-Seagram's Fuji Gotemba Distillery boli založené v roku 1973 a „miešanie alkoholu“ bolo postupne ukončené.
Japonská whisky však nemá rovnakú kultúru blendovania ako v Škótsku, takže by ste nevideli destilérky, ktoré by sa delili o svoj slad a obilie, aby vyrábali zmesi. Namiesto toho sa vyvinul dôraz na miešanie a používanie whisky z celého sveta, najmä zo Škótska a Kanady. V biznise s nápojmi to bolo verejným tajomstvom, ale v roku 2021 sa Japonská asociácia výrobcov liehovín a likérov dostala na titulky tým, že načrtla prísnejšie predpisy, ktoré okrem iného uviedli, že „sacharifikácia, fermentácia a destilácia sa musia vykonávať v liehovare v Japonsku. “, aby bola označená ako „japonská whisky“. Väčšina popredných svetových značiek sa prihlásila k pravidlám do 31. marca 2024, čo znamená, že tieto „svetové zmesi“ prestanú byť také bežné.
Namiesto toho sa japonská blended whisky bude z veľkej časti vyrábať interne, pokiaľ nedôjde k výraznej kultúrnej zmene v tomto odvetví. Japonská whisky má za sebou nielen pridávanie whisky z celého sveta do zmesí, ale aj dlhú históriu zmesí vyrábaných výlučne od jedného výrobcu. To znamená, že napríklad Suntory a Nikka destilujú všetok slad a obilie sami a vo svojich zariadeniach alebo na jednom mieste a potom ich miešajú vo vlastnej réžii. Po nových legislatívnych zmenách sa Fuji Gotemba Distillery zasadila za vytvorenie zaujímavej novej podkategórie inšpirovanej touto praxou - jednozložkovej (single malt) japonskej whisky. Úspešná žiadosť o zmenu pravidiel na JSLMA bola podporená širokým súhlasom iných značiek.