- Úvod
- >>
- Viac
- >>
- Víno
- >>
- Šumivé víno
- >>
- Prosecco
Prosecco | 1.5
Prosecco je šumivé víno, ktorého názov má pôvod v rovnako nazývanej oblasti kopcovitej časti Benátok. Prosecca sú vyrobené z odrody Glera. Môžu byť tiché, mierne perlivé (frizzante) alebo šumivé (spumante), najčastejšie sú však brut a extra suché. Vyznačujú sa vynikajúcou finesou a elegantnou komplexnosťou.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Noblesa, elegancia, ľahkosť. To všetko sa snúbi v talianskom šumivom víne. Kvalitné prosecco má jednoduchú a dômyselnú chuť, kvetinovo-ovocný nádych a sviežu ľahkú vôňu. Aj preto sú naň talianski vinári naozaj hrdí. Názov prosecco môžu mať iba perlivé a šumivé talianske vína, ktoré sa vyrábajú v 9 provinciách regiónov Benátska. Ráčte si vybrať prosecco, ktorý si parádne vychutnáte.
Čo je to prosecco?
Prosecco je jedno z najpopulárnejších šumivých vín. Prosecco sa vyrába zásadne iba v oblasti Benátska. Svoj názov prosecco získalo podľa rovnomenného názvu dediny pri Terste v severnom Taliansku. Prosecco sa perfektne hodí na slávnostné príležitosti, ale tiež ako dostupné a ľahké osvieženie. Oproti šampanskému je oveľa lacnejšie. Napriek tomu si s pohárom prosecca doprajete rovnako kvalitný zážitok.
Aké sú druhy prosecca?
Prosecca sú v súčasnosti vyrábané výhradne z odrody Glera. Názov prosecco sa smie používať iba ako značka pre daný typ a pôvod vína. Označujú sa ochrannou značkou DOC (Denominazione di Origine Controllata), v prípade najvyššieho stupňa kvality potom DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).
Prosecca DOC môžu byť veľmi lacné, a napriek tomu kvalitné. Populárne sú najmä prosecca z oblasti Treviso. V tejto kategórii si môžete napríklad vybrať aj z prosecco rose. Skrátka máte množstvo možností, ako si vychutnať najobľúbenejšie šumivé víno na svete.
Ako sa pije prosecco?
Prosecco sa hodí ako aperitív aj dezert. Svoj šarm vie najlepšie ukázať v kombinácii s cestovinami, šalátmi, rybími jedlami či morskými plodmi. Vyniká aj s thajskou, japonskou a inou exotickou kuchyňou. Najlepšie si ho vychutnáte ľadovo vychladené na 5 až 7 °C. Je tiež dôležitým pomocníkom v kuchyni pri príprave rizota, polievok aj mäsových pokrmov.
Kvalitné prosecco je ako základ populárneho nápoja Aperol Spritz a ďalších drinkov.
Prosecco je obľúbené nielen v Taliansku. Tiež u nás má obrovský rad priaznivcov, ktorí si ho vychutnávajú ako samotné, tak v miešaných drinkoch. Toto šumivé víno exceluje predovšetkým v Aperol Spritz.
Na Slovensku sa Aperol Spritz teší svojej obľube predovšetkým u žien a hlavne v lete ako horkosladký spoločník, ktorý osvieži. Nie je nutné za ním mieriť do baru, môžete si ho jednoducho vymiešať aj doma, postačí vám trocha ľadu, pomaranč, sóda, prosecco a horkastý likér Aperol. Tu je návod a pár slov o ňom.
Aké prosecco si vybrať?
U každého prosecca si môžete byť istí, že spĺňa tie najlepšie parametre. Ale každá značka má výsledné prosecco tak trochu iné. Keby to tak nebolo, bola by to pekná nuda. Medzi najpredávanejšie patrí napríklad Prosecco Mionetto, 47 Anno Domini alebo Parol Vini. Možností máte nespočetné množstvo.
Ďalej si môžete kúpiť klasické prosecco, alebo ružové prosecco. Prosecco rose zažíva boom, pretože znamená veľmi príjemné a štýlové osvieženie. Ďalšou zaujímavou možnosťou sú prosecca dry, ktoré obsahujú 17 až 32 gramov zvyškového cukru. Sú teda vhodné predovšetkým pre priaznivcov sladších šumivých vín. Zistite tiež, ako sa pije prosecco a na čo sa hodí.
Vyberajte a užívajte si prosecca. Máme pre vás parádny výber, ktorý si užije každý milovník tohto zaujímavého šumivého vína.
Názov tohto sviežeho kokteilu znie trochu ako magické zaklínadlo. A jeho príprava je naozaj až kúzelne jednoduchá. Ako namiešať Aperol Spritz? Stačí ľad a správny pomer perlivej vody, talianskeho šumivého vína Prosecca a Aperolu.
Z histórie Aperol Spritzu
Tento drink má dlhú tradíciu – začal sa miešať už v 50. rokoch 20. storočia. U nás na popularite získava najmä v posledných niekoľkých rokoch. A niet divu - skvele osvieži, krásne vyzerá a ešte skvele vonia po pomarančoch.
Zloženiu Aperol Spritz dominuje (ako inak) Aperol. Tento alkoholický nápoj z Talianska bol predstavený verejnosti po prvej svetovej vojne. Jasne červeno-oranžový likér za svoju charakteristickú horkastú chuť vďačí výťažkom z rastlín, bylín a pomarančov. A obsah alkoholu je iba 11 %. Skrátka ideál do ľahkých letných koktailov, akým Aperol Spritz bezpochyby je. Kombinácia s Proseccom a sódou zmierni jeho výraznú sladkosť a výsledok je veľká paráda.
A keď dostanete chuť na zmenu? Zámenou pomarančového likéru za bazový urobíte z Aperol Spritz Hugo Spritz. Medzi populárne koktaily so šumivým vínom patria aj Mimóza alebo Bellini.
Ako pripraviť Aperol Spritz?
Ingrediencie a pomery na Aperol Spritz:
20 ml perlivej vody
60 ml Prosecca
40 ml originálneho Aperolu
pomaranč
ľad
Postup prípravy kokteilu Aperol Spritz:
Dostatočne veľký pohár naplníte z 2/3 ľadom, prilejete perlivú vodu, Prosecco a na záver pridáte krúživým pohybom likér Aperol. Dozdobíte kúskom pomaranča. Všetko sa krásne prepojí a vznikne drink, ktorý sa hodí nielen pre letnú párty, ale aj ako sviatočný nápoj.
Pozor: Každá letná párty niekedy končí a človek sa musí dostať domov. Ale aj keď Aperol Spritz patrí medzi ľahšie drinky, za volant nepatrí. Tolerancia alkoholu za volantom je u nás nulová a za riadenie pod vplyvom hrozia prísne tresty. Navyše naň môže doplatiť nielen vodič, ale aj nevinní okoloidúci. Tak si radšej zavolajte taxík.