- Úvod
- >>
- Iné
- >>
- Káva
- >>
- Káva na espresso
- >>
- Ready After Coffee Nicaragua La Coquimba 100% Arabica, 200 - 1000 g
Ready After Coffee Nicaragua La Coquimba 100% Arabica, 200 - 1000 g
Ready After Coffee Nicaragua La Coquimba je stredne ovocná káva s telom ako čaj. Má chuťový profil čeresní a mandlí s tónmy kešu, mliečnej čokolády a vanilky.
Krajina pôvodu: Nikaragua
Zloženie: 100% Arabica
Stupeň praženia: Light Roast (svetlé)
Mletie: žiadne (zrnková káva)
Spôsob zberu: ručný
Nadmorská výška: 1300 - 1400 m.n.m.
Región: Ocotal
Farma: La Coquimba
Odroda: Caturra, Red Catual
Spracovanie: Washed (mokré)
Cupping skóre: 84,25
Balenie: 200/500/1000 g
Chuťový profil: čerešňa, mandle, tóny kešu, mliečnej čokolády a vanilky
Ovocnosť 55%, Horkosť 25%, Kofeín 40%, Acidita 35%
Káva je určená espresso.
Niečo o farme, farmároch a káve
Túto kávu pestuje v Nicarague Ener Elias Rodas na farme La Coquimba. Odrody Catuai a Caturra sa tu pestujú a zbierajú od novembra do marca. Káva sa po umytí fermentuje 18-24 hodín, potom sa rozdrví a znova premyje. Nakoniec sa suší na vyvýšených záhonoch.
Čerešne sa spracovávajú v závode Cafetos de Segovia, ktorý sa nachádza v meste Ocotal a je obklopený kávovými plantážami. Vďaka čomu môžu pestovatelia dodať čerstvé čerešne v ten istý deň, keď ich zozbierajú.
V roku 2015 si miestna producentská rodina uvedomila, že ceny za kávové čerešne v regióne sú príliš nízke a že môžu vyrábať vysokokvalitnú kávu na vlastnej farme. Rozhodli sa vytvoriť spracovateľskú farmu, aby pridali hodnotu svojmu produktu. Túto spracovateľskú farmu vedú sestry Martha a Ana spolu s ich tímom.
Rodina vlastní niekoľko fariem, ktoré zdedili po rodičoch Marthy a Any. V rokoch 1975-1979 zasiahla nikaragujská revolúcia celú krajinu, no ešte intenzívnejšia bola na honduraskej hranici, čo prinútilo rodinu emigrovať do USA. Do Ocotalu sa vrátili o šesť rokov neskôr, aby zistili, že ich dom a veľkú časť ich poľnohospodárskej pôdy zabrala vláda. Vrátili im len dom – prišli o viac ako 70 hektárov kávovej farmy.
V roku 2020 postavili skleníky na pestovanie experimentálnych a zaujímavejších odrôd kávy. S Cafetos de Segovia spolupracuje 47 ďalších farmárov. Počas vrcholnej úrody sa do spracovateľskej farmy dodáva až 300 quintalov čerešní denne, pričom kapacita sušenia je 3 000 quintalov v ľubovoľnom čase (1 quintal = približne 46 kg zelenej kávy). V spracovateľskej farme pracuje počas sezóny do 30 ľudí.
80% produkcie sa spracováva mokrou metódou. Sušenie začína na terase, 5-6 dní v tieni a potom na priamom slnku. Všetky terasy sú pokryté čiernou sieťkou, aby káva neležala priamo na zemi. Sušenie v tieni je nevyhnutné, keďže slnko v tejto nižšej nadmorskej výške (menej ako 900 m.n.m.) silno dopadá na zemský povrch. Káva sa obracia každé 3-4 hodiny a počas najhorúcejších hodín dňa sa hromadí na kopy.
Cafetos de Segovia každoročne predkladá svoju kávu do Cup of Excellence a vždy sa umiestni na popredných miestach.