Červené víno | Bez obalu
Červené víno sa rovnako ako biele alebo ružové odporúča piť aj zo zdravotných dôvodov. Primerané množstvo má priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém. Okrem toho je tu tisíc ďalších dôvodov, hlavne jeho nezameniteľná a výrazná chuť, ktorá sa líši od vinára k vinárovi. Aj keby ste dali dvom vinárom identické hrozno a identický výrobný postup, vyrobené víno bude aj tak vždy iné. A práve v tom tkvie jeho úžasné čaro...
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Podľa niektorých zdrojov je červené víno na svete vyše 6 000 rokov. Za túto dlhú dobu prešla jeho výroba, druhy i chute mnohými zmenami. O červenom víne ale môžeme povedať jedno. Je to víno z tmavého hrozna vínnej révy, ktoré je fermentované na šupkách. Červené víno je tak širokou kategóriou vín, že ťažko poňať všetky. Máme ľahšie vína s minimom trieslovín alebo červené vína vhodné na zrenie. Pokiaľ idete po konkrétnych fľašiach, vďaka filtru sa ľahko dopracujete k ideálnemu výberu. A pokiaľ máte obrovskú a neodbytnú chuť, pripravte si poháre a tešte sa na červené vína zo Slovenska, Čiech, Moravy a celého sveta.
Najobľúbenejšie odrody červeného vína
Červené vína majú obvykle obsah alkoholu medzi 12 – 15 %. Samozrejme nájdeme výnimky. Portské vína obsahujú až 20 % alkoholu. Tu sú najznámejšie odrody červených vín:
Merlot – tradičná odroda, ktorá pôvodne pochádza z Francúzska. Toto červené víno je plné a má výbornú chuť. Hodí sa k ľahkým pokrmom a talianskej kuchyni.
Frankovka – starobylé červené víno, ktoré je obľúbené najmä u nás. Je najpestovanejšou modrou odrodou. Rubínová Frankovka vyniká ovocnými tónmi, ktoré pripomínajú lesné ovocie alebo slivky.
Cabernet Sauvignon – červené víno pochádzajúce pôvodne z Bordeaux. Vonia a chutí po ríbezliach a zvyčajne sa hodí na archiváciu.
Pinot noir – červené víno, ktoré sa označuje aj ako Rulandské modré. Pochádza z Burgundska. Má krásne ovocnú chuť a vôňu. Mladé červené vína Pinot noir sú typické pikantnou kyselinkou.
Cuvée červené – červené cuvée sa vyrába zo zmesi viacerých odrôd červeného hrozna. Sceľovaním vína sa využijú špecifické vlastnosti každej z použitých odrôd a výsledkom je komplexnejšie víno, ktoré si v ničom neťahá za kratší koniec s čisto odrodovými vínami.
Francúzsko, Taliansko, Španielsko… V týchto krajinách majú červené vína obrovskú tradíciu. Ale aj Slovensko či Česko sú uznávanými vinárskymi veľmocami. Červené víno tu najskôr varili Kelti, ale skutočný rozmach zariadil až Karol IV. v 14. storočí. Všeobecne sú v našich oblastiach najviac rozšírené červené vína z odrôd Modrý Portugal, Frankovka a Svätovavrinecké. Mnohé slovenské červené vína získavajú ceny nielen u nás, ale aj za hranicami.
Ako sa vyrába červené víno
Po zbere sa začína oddeľovať stopka od bobúľ. Rmut sa kvasí 5 až 30 dní. Súčasne prebieha macerácia, kedy sa zo šupiek tmavého hrozna oddeľujú farbivá, triesloviny a arómy. Po lisovaní rmutu príde na rad finále v podobe školenia, ktoré zahŕňa stáčanie, čírenie a filtráciu. Tu svoj um musí naplno predviesť pivničný majster, ktorý dodá červenému vínu špecifickú kvalitu. Červené vína sú skladované v nerezových nádobách alebo v drevených sudoch. Mladé červené vína je najlepšie piť po 2 až 3 rokoch. Niektoré zrejú aj niekoľko rokov.